Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Η «Οικειοθελής Ανταλλαγή» Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, (ΟΕΔ) ή PSI, ( PrivateSectorInvolvement), έμελλε να αφήσει βαθειές πληγές στη Χώρα μας, με έναν τρόπο που έπληξε ταυτόχρονα πάνω από 15.000 μικροαποταμιευτές, άνω των 2500 απολυμένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας -που αντί για εφ’άπαξ απόλυσης πήραν κατά το μεγαλύτερο μέρος ως αποζημίωση ΟΕΔ-, Φαρμακευτικές Εταιρείες που σε εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς αυτές πληρώθηκαν σε ΟΕΔ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.

Μια ακόμη βαθύτερη πληγή, υπήρξε η προσβολή της αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου, ως εκδότη χρέους και προκάλεσε μια πληθώρα από νομικούς προβληματισμούς για το ποια θα ήταν η ορθότερη δικαστική οδός αποζημιώσεως για τους ζημιωθέντες.

Από τον Μάρτιο του 2012, έχουν κυλήσει πάνω από 3 χρόνια, ακολουθήθηκε δε από το «κούρεμα» των καταθετών και ομολογιούχων στην Κύπρο, όπου άλλο ένα μεγάλο μέρος συμπατριωτών μας έχασαν τεράστια ποσά από την εκεί αντίστοιχη «εκδοχή» αναδιάρθρωσης ιδιωτικού-τραπεζικού χρέους.

Σήμερα, και μετά από το τεράστιο σόκ που υπέστημεν όλοι από τα capitalcontrols (ή «περιοριστικά μέτρα» ημερήσιας ανάληψης), έχουμε ήδη την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας, όπου εισάγει πλέον την έννοια του «κινδύνου» ακόμη και για τους καταθέτες, ανάλογα με την φερεγγυότητα του εκάστοτε τραπεζικού ίδρυματος με το οποίο συναλλάσσεται ο εκάστοτε καταθέτης.

Ποιο είναι το «απόσταγμα» όμως των συνεχών δικαστικών εξελίξεων σε διεθνές και ελληνικό επίπεδο;

Το σημείο στο οποίο συναντώνται όλες οι αποφάσεις διεθνώς (ICSID –Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και ΣτΕ, Αποφάσεις 1116/2014 κι επόμενες) είναι αυτό το οποίο είναι πλέον αναμφισβήτητο και το οποίο κατά τη νομική μας άποψη οδηγεί στην μόνη επιτυχή οδό:

Αυτήν που ακολούθησαν Αυστριακοί και Γερμανοί ιδιώτες επενδυτές σε ΟΕΔ, που στράφηκαν κατά των Τραπεζών που τους τα διέθεσαν, επικαλούμενοι παράβαση των διατάξεων προστασίας επενδυτών (Κοινοτική Οδηγία MiFID, όπως ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο με το Ν.3606/2007), και οι οποίοι δικαιώθηκαν από τα εκεί Δικαστήρια.

Αυτόν ακριβώς ακολουθήσαμε και εμείς ως Δικηγόροι-Νομικοί Παραστάτες άνω των 1500 μικροεπενδυτών-φυσικών προσώπων, απολυμένων της Ολυμπιακής, εταιρειών υγείας, Ασφαλιστικών Ταμείων κλπ, αυτόν δηλαδή που οδήγησε στην πρώτη εκδίκαση από τις ατομικές αγωγές που έχουμε καταθέσει, που ήταν και επιτυχής!

Το Ελληνικό Κράτος, ανεξαρτήτως της δικαιολογημένης οργής των ζημιωθέντων επενδυτών, δεν μπορεί νομικά να εναχθεί για το κούρεμα των ομολόγων, αλλά ΜΟΝΟΝ οι Τράπεζες-ΑΕΠΕΥ.

Ο Νόμος που ρυθμίζει τον τρόπο έκδοσης και διάθεσης ΟΕΔ, είναι ο Ν.2198/1994, σύμφωνα με τον οποίο ΠΑΝΤΟΤΕ, πιστωτής του Ελληνικού Κράτους όταν αυτό εκδίδει ΟΕΔ είναι η ΤτΕ και οι Τράπεζες-Φορείς του Σ.Π.Α.Τ. (σύστημα Παρακολούθησης Αύλων Τίτλων), άρα, η μόνη δυνατότητα έγερσης αξιώσεων αποζημίωσης για τους «τελικούς επενδυτές» μικροομολογιούχους για την συγκεκριμένη διαδικασία, δηλ αυτήν που έγινε κατά το PSI, θα ήταν κατά των Τραπεζών-ΑΕΠΕΥ που τους τα διέθεσαν.

Κι αυτό γιατί, ο ίδιος Νόμος προβλέπει ότι όταν τα ΟΕΔ διατίθενται σε τρίτους (μικροεπενδυτές κλπ), θα πρέπει να τους ενημερώνουν ταυτόχρονα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα ΟΕΔ, καθώς ο κίνδυνος χρεωκοπίας είναι σοβαρός, ιδιαίτερα μετά την χρεωκοπία της Αργεντινής το 2001.

Στις 10/02/2015 εκδικάσθηκε η πρώτη αγωγή Ομολογιούχου Ελληνικού Δημοσίου – πελάτη του γραφείου μας «Κυριακόπουλος, Σκιαδιώτη & Συνεργάτες» (KYROSLAWOFFICES”, κατά Τράπεζας με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης από το «κούρεμα» των Ομολόγων, το γνωστό «PSI» και εκδόθηκε ήδη η πρώτη απόφαση για το θέμα αυτό από τα Ελληνικά Πολιτικά Δικαστήρια των Αθηνών.

Το δικαστήριο , με απόφαση που έλαβε στις αρχές Ιουνίου 2015, ΔΙΚΑΙΩΣΕ τον πελάτη μας και καταδίκασε την αντίδικο Τράπεζα να του καταβάλλει αποζημίωση για την οικονομική ζημία που υπέστη εξ αιτίας της (το 53,5% κατ’αρχήν) αλλά και ηθική βλάβη για την ταλαιπωρία του, καθώς έκρινε ότι η Τράπεζα, όφειλε να τον ενημερώσει για τους κινδύνους χρεωκοπίας όχι μόνον προσυμβατικά αλλά και μετά, ιδίως αφ’ότου κατακρημνίσθηκε εντός εξαμήνου (Δεκέμβριος 2009-Απρίλιος 2010) η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΟΕΔ από όλους τους Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Moodys, Fitch, S&P)

Αυτή είναι Η ΠΡΩΤΗ -ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΣΤΑΘΜΟΣ της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ PSI.

Θεωρούμε, την πρώτη αυτή απόφαση μια πολύ σημαντική νίκη των επιχειρημάτων μας και του δικαίου σε πολύ δύσκολες συγκυρίες.

Είμαστε βέβαιοι ότι, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα χρειαστεί για την τελεσιδικία αυτής της αποφάσεως (που πιστεύουμε ότι θα συντμηθεί μετά τις πρόσφατες αλλαγές στον Κωδ.Πολ.Δικ.) οι πιθανότητες τελικής δικαίωσης είναι πολύ ισχυρές.

Κι αυτό γιατί, με βάση τις αποφάσεις Ανώτατων Δικαστηρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δηλ. στο ICSID(εικάζουμε ότι και στο ΕΔΑΔ παρόμοια θα είναι η νομική προσέγγιση, αφού το Ελληνικό Κράτος έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ της απόρριψης των προσφυγών των μικροομολογιούχων): Αυτή είναι η μόνη λογική (με μαθηματικό επαγωγικό συλλογισμό) δικαστική διέξοδος!  

Γι’αυτό και συνεχίζουμε τις ακατάπαυστες προσπάθειές μας με ενισχυμένη δύναμη και αποφασιστικότητα για να δικαιώσουμε κάθε έναν από τους ανθρώπους, επιχειρήσεις και φορείς που μας εμπιστεύθηκαν τις ελπίδες τους για απόδοση δικαιοσύνης, με αίσθημα ευθύνης, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα να φτάσουμε μέχρι το τέλος.

Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!

Γιάννης Κυριακόπουλος

Δικηγόρος-Οικονομολόγος

Πρώην Δ/νων Σύμβουλος ΑΕΔΑΚ ΙΚΑ

www.kyroslawoffices.gr,

www.apozimiosi.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ……….

Για την

ΚYROSLAWOFFICES

Γιάννης Κυριακόπουλος – Μαρία Σκιαδιώτη

Share Post