ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Προς τους πρώην υπαλλήλους (συνταξιούχους, μεταταγέντες κλπ) Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σχετικά με το ζήτημα της Φορολόγησης του Επενδυτικού Λογαριασμού “Στεγαστικό Ταμιευτήριο”

*********

Όπως σας είχαμε πρόσφατα ενημερώσει, προβήκαμε σε υποβολή  εμπεριστατωμένου Υπομνήματος-Αιτήματος προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του ΥπΟικ με αριθ. πρωτ.: 1069029/04-05-2016 και σε εξώδικες αιτήσεις που έχουμε κοινοποιήσει δικαστικό επιμελητή πρός την Τράπεζα EUROBANK και προς τους Ορκωτούς Ελεγκτές της ώστε να συγκεντρώσουμε στοιχεία κρίσιμα για την υπόθεσή σας.

Πέραν αυτού, επιδιώξαμε συνάντηση με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος λόγω εκτάκτου κωλύματός του μας παρέπεμψε στον Δ/ντή του Γραφείου του, τον οποίο και επισκεφθήκαμε (25/04/2016) για να του εξηγήσουμε εκ του σύνεγγυς την υπόθεση.

Κατά την συζήτηση αυτή, είχαμε την ευκαιρία οι πληρεξούσιοι δικηγόροι σας Ιωάννης Κυριακόπουλος & Μαρία Σκιαδιώτη να υποβάλλουμε διεξοδικά τα νομικά επιχειρήματά μας αναφορικά με την φύση και τον τρόπο φορολόγησης του επενδυτικού λογαριασμού, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την επιθυμία μιας άμεσης εί δυνατόν απαντήσεως, καθώς η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Κατά την εκτεταμένη συζήτηση που είχαμε, κι αφού διαπιστώσαμε μιά κατ’αρχήν θετική αντιμετώπιση, μας συστήθηκε να υποβάλλουμε και έγγραφο υπόμνημα με τα επιχειρήματά μας, χωρίς να δεσμευθούμε από την ήδη προηγηθείσα αρνητική αλληλογραφία μεταξύ της Τράπεζας και της αρμόδιας Δ/νσης του ΥπΟικ, ώστε να κριθεί το θέμα από «μηδενική βάση» και χωρίς «προκατάληψη» από τις ήδη γνωστές θέσεις που είχε διατυπώσει.

Σεβαστήκαμε αυτή την πρόταση, εξαντλώντας την καλή μας πίστη ως εντολοδόχοι σας και αποστείλαμε στην ΓΓΔΕ πλήρως εμπεριστατωμένο νομικό κείμενο με σειρά υποστηρικτικών εγγράφων θέτοντας και σειρά νομικής φύσεως ερωτημάτων, που όπως μας ειπώθηκε δεν είχαν ποτέ τεθεί με τόσο επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο. Παράλληλα επισημάναμε την αναγκαιότητα μιας άμεσης (είτε θετικής, είτε αρνητικής) απάντησης λόγω της επικείμενης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και της αδυναμίας σας να ανταποκριθείτε στα φορολογικά βάρη.

Στο μεταξύ όμως  – ενισχύοντας και την εύλογη αισιοδοξία μας- το ΥπΟικ μας είχε κοινοποιήσει έγγραφό του προς την αρμόδια ΦΑΕΕ Αθηνών, όπως θέσει στην διάθεσή μας κρίσιμα φορολογικά στοιχεία αναφορικά με τον τρόπο μεταχείρισης (φορολογικά) του Προγράμματος !

Ωστόσο, τις αμέσως επόμενες μέρες από την επίσημη υποβολή του πολυσέλιδου και εξαιρετικά εμπεριστατωμένου 17σέλιδου υπομνήματός μας και ενόσω αναμέναμε την διαφαινόμενη θετική απάντηση, ενημερωθήκαμε προσωπικά ότι έγιναν εν τω μεταξύ αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο Υπουργείο «ομάδων» ενδιαφερομένων που ισχυρίζονταν ακριβώς τα αντίθετα πράγματα από αυτά που υποστηρίζαμε εμείς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί (επιεικώς) σύγχυση, να δημιουργηθούν αντικρουόμενες εντυπώσεις και τελικά να ανατραπεί η ευνοϊκά διακείμενη για μας κατάσταση! 

Τελικά, την 1η Ιουνίου, κι ενώ είχαμε πολλαπλές διαβεβαιώσεις ότι το θέμα σας θα ειδωθεί με θετικό πρίσμα και θα υπάρξει θετική εισήγηση διότι πρώτη φορά είχε τεθεί το θέμα σας στην φορολογική διοίκηση με τόση τεκμηρίωση και πληρότητα, λάβαμε την απορριπτική απάντηση του ΥπΟικ, η οποία με συνολικά 4 σειρές, επανέλαβε τις απορριπτικές προηγούμενες απαντήσεις της, αυτή τη φορά όμως γνωστοποιώντας μας ότι στις 20 Μαίου έστειλε εγγράφως την ίδια απάντηση και στον Σύλλογο Συνταξιούχων!

Εν όψει των όσων προηγήθηκαν αυτής συμπεριφοράς, θεωρούμε την ανωτέρω μεταστροφή του Υπουργείου και την –ουσιαστικά- άρνηση απάντησης στο εξαιρετικά εμπεριστατωμένο μας Υπόμνημα 17 σελίδων και στα τρία θεμελιώδη ερωτήματα που θέσαμε, τουλάχιστον «περίεργη», απαράδεκτη και προσβλητική προς (βαριά) φορολογούμενους Έλληνες Πολίτες.

(Σημειωτέον περαιτέρω ότι οι υπεύθυνοι διαχείρισης του Προγράμματος μας είχαν διαβεβαιώσει ότι οι αποδόσεις του Προγράμματος φορολογούνταν κανονικά καθ’όλη την διάρκεια λειτουργίας του!)

Στις εξωδίκους που αποστείλαμε προς τους Ορκωτούς Ελεγκτές και την Τράπεζα, λάβαμε ωστόσο ενδιαφέρουσες απαντήσεις τις οποίες επεξεργαζόμαστε και αξιολογούμε για να τις αξιοποιήσουμε κατά το βέλτιστο για τα συμφέροντά σας τρόπο, ενώ αναμένουμε απαντήσεις και από άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεσή σας φορείς. 

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 

  1. Αμεσα ξεκινούμε την τυπική αλλά και σύνθετη δικονομική διαδικασία που προβλέπεται μέσω ομαδοποιημένων ενδικοφανών προσφυγών στην φορολογική διοίκηση η οποία θα ολοκληρωθεί με κατάθεση ομαδικών διοικητικών προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα εξαρτάται και από την συμπεριφορά του αντιδίκου μας –Ελληνικού Δημοσίου- (ρητή ή σιωπηρή απόρριψη των ενδικοφανών προσφυγών) αλλά και από τον χρόνο προσδιορισμού των υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια. Καθόσον μας αφορά, θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αξιοποιώντας όποια δικονομική στρατηγική κατά την εκτίμησή μας θα μας δώσει την ταχύτερη αλλά και την ευνοϊκότερη για τα συμφέροντά σας λύση.
  2. Επειδή η ομαδική διαδικασία στην οποία συμμετέχετε αφορά το ζήτημα του ορθού χαρακτηρισμού και φορολόγησης του Επενδυτικού Λογαριασμού και δεν προσβάλει το ατομικό εκκαθαριστικό με βάση το οποίο ο καθένας σας φορολογείται με βάση την ατομική φορολογική του δήλωση, κρίνουμε ορθό να προσβάλλετε και ξεχωριστά ο καθένας σας με ενδικοφανή προσφυγή και στην συνέχεια με διοικητική προσφυγή το εκκαθαριστικό του. Αυτό είναι σκόπιμο ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις που υπάρχουν και πιο ειδικά θέματα προς αντιμετώπιση. Προς υποβοήθηση όσων ενδιαφέρονται, έχουμε συντάξει υπόδειγμα ενδικοφανούς προσφυγής με λίστα όλων των απαραίτητων βημάτων και προθεσμιών, το οποίο μπορείτε να καταθέσετε μόνοι σας χωρίς δικηγόρο. Το Σχέδιο και τις Οδηγίες μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το γραφείο μας χωρίς καμία επιβάρυνση. Εάν στην συνέχεια επιθυμείτε να συνεχίσετε την διαδικασία με κατάθεση ατομικής διοικητικής προσφυγής, υπάρχει ήδη έτοιμη εξαιρετικά ευνοϊκή Οικονομική Προσφορά. Φυσικά είστε ελεύθεροι να επιλέξετε σε αυτό το επίπεδο όποιο δικηγορικό γραφείο επιθυμείτε.
  3. Για την διαχείριση όμως της τρέχουσας και αδήριτης ανάγκης για έγκαιρη υποβολή φορολογικής δήλωσης, θα αναρτηθεί ενημέρωση του δικού μας λογιστή προς όλους σας, για την δυνατότητα υποβολής της «με επιφύλαξη» για την πιθανή καθυστέρησή της. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε την γνώμη και του δικού σας φοροτεχνικού μας που γνωρίζει την περίπτωσή σας προκειμένου να αποφασίσετε για το πρακτέο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα γραφεία μας, ήδη από τον Μάιο του 2015, αρκετά έγκαιρα και χωρίς να έχουμε οιαδήποτε ένδειξη για εμπλοκή μας στην διεκδίκηση των αξιώσεών σας, είχαμε κοινοποιήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο χωρίς κανένα αντάλλαγμα, σχέδιο εγγράφου προς την Τράπεζα σχετικά με το «Στεγαστικό Ταμιευτήριο», διότι από τότε διαβλέψαμε την γενόμενη σε βάρος σας αδικία και την απαξιωτική άρνηση της Τράπεζας να σας χορηγήσει τα απαραίτητα για την προστασία των δικαιωμάτων σας έγγραφα.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι τα γραφεία μας παρά τις αντιξοότητες και τις «τρικλοποδιές» θα εξακολουθήσουν να κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε να αντιμετωπισθεί δίκαια η υπόθεσή σας, η οποία θεωρούμε ότι αποτελεί ακόμη ένα μνημείο αυθαιρεσίας και φορολογικού «εξανδραποδισμού» και κρατικής αναλγησίας, καθόλου πρωτότυπης δυστυχώς στις εποχές των «μνημονίων», που ωστόσο «είμαστε εδώ» για να την αντιμετωπίσουμε!

Share Post