Συμβουλές για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από τους πρώην υπαλλήλους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

– Επιμέλεια Γιάννης Λάμπος, Λογιστής-Φοροτεχνικός, Ειδικός Συνεργάτης KYROS LAW OFFICES

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

Όταν ο φορολογούμενος έχει αμφιβολία αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για ορισμένα στοιχεία φορολογητέας ύλης, έχει το δικαίωμα να υποβάλλει δήλωση στην οποία γίνεται γι’ αυτό ρητή επιφύλαξη, η οποία πρέπει να είναι ειδική και αιτιολογημένη. Επιφύλαξη γενική και αόριστη θεωρείται ανύπαρκτη και κατά συνέπεια δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Ομοίως μπορεί να γίνει επιφύλαξη αναφορικά με το χαρακτηρισμό της φορολογητέας ύλης και την υπαγωγή της σε άλλη φορολογία ή σε άλλη κατηγορία ή σε μειωμένο φορολογικό συντελεστή ή στις εκπτώσεις του φορολογητέου εισοδήματος.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η επιφύλαξη δεν συνεπάγεται την αναστολή της βεβαίωσης και είσπραξης εκ μέρους του Δημοσίου του αμφισβητούμενου φόρου, αλλά το ποσό του φόρου που τυχόν καταβλήθηκε αχρεωστήτως, θα επιστραφεί.

Όταν υποβάλλεται δήλωση με επιφύλαξη, θα πρέπει να προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ, για την αποδοχή ή απόρριψη της επιφύλαξης αυτής.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

Η φορολογική δήλωση Ε1 συμπληρώνεται κανονικά, αλλά πριν την υποβολή, στο τέλος της δήλωσης (στην ηλεκτρονική φόρμα στο TaxisNet, κάτω κι’ από τον Πίνακα 10), επιλέγουμε το κουτάκι «Δήλωση με επιφύλαξη».

[widgetkit id=57]

Εφόσον την οριστικοποιήσετε με την επιλογή αυτή πρέπει να προσκομίσετε το συντομότερο, εντός της προθεσμίας που εμφανίζεται κατά τη διαδικασία οριστικής υποβολής της δήλωσης (συνήθως 15 ημέρες), όλα τα δικαιολογητικά σας στη Δ.Ο.Υ., ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης. Από την στιγμή που προσκομίσετε όλα τα δικαιολογητικά σας στη Δ.Ο.Υ., η διαδικασία της εκκαθάρισης (και η έκδοση του εκκαθαριστικού) μπορεί να ολοκληρωθεί από 1 εβδομάδα έως 1 μήνα (σε μερικές περιπτώσεις μπορεί και πάνω από 1 μήνα)

Συγκεκριμένα:

Στο Φυλλάδιο Οδηγιών της ΓΓΠΣ

http://www.gsis.gr/gsis/export/sites/default/gsis_site/Services/documents_polites/FOROLOG_ODIGOS_2016_v1.pdf

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κεφ.: 3. ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ

στη σελ. 10 αναφέρεται:

  1. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται για έλεγχο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Επίσης στην ΠΟΛ.1041/2016 (Δημοσιεύθηκε στις 5/4/2016) στο

Άρθρο 1. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

και στην παράγραφο 10 αναφέρεται:

  1. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ για έλεγχο – εκκαθάριση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

______Ωστόσο θα πρέπει να τεκμηριώσετε με έγγραφα την επιφύλαξή σας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 20 “ Δήλωση με επιφύλαξη” του ν. 4174/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους ν. 4223/2013 και 4389/2016 : 

  1. «Όταν ο φορολογούμενος αμφιβάλλει σχετικά με την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, έχει δικαίωμα να υποβάλει φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, η οποία πρέπει να είναι ειδική και αιτιολογημένη. Κάθε γενική ή αόριστη επιφύλαξη θεωρείται άκυρη και δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Ο Γενικός Γραμματέας δύναται να δεχθεί την επιφύλαξη και να διαγράψει το ποσό της φορολογητέας ύλης για την οποία διατυπώθηκε η επιφύλαξη εντός ενενήντα (90) ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση απόρριψης της επιφύλαξης ή παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας απάντησης, ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει στην Ειδική Διοικητική Διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 63 του Κώδικα.
  2. Ομοίως μπορεί να διατυπωθεί επιφύλαξη σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό της φορολογητέας ύλης και την υπαγωγή της σε άλλη φορολογία, σε άλλη κατηγορία, σε μειωμένο φορολογικό συντελεστή ή σε σχέση με τυχόν εφαρμοστέες εκπτώσεις και απαλλαγές. Ειδικά, προκειμένου για την υπαγωγή σε άλλη φορολογία ή κατηγορία, αν γίνει δεκτή η επιφύλαξη, η δήλωση θεωρείται ότι υποβλήθηκε εμπρόθεσμα για τη φορολογία ή κατηγορία αυτή. Η επιφύλαξη δεν συνεπάγεται την αναστολή της είσπραξης του φόρου. Σε περίπτωση αποδοχής της επιφύλαξης από τον Γενικό Γραμματέα, ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε αχρεωστήτως, επιστρέφεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 42 του Κώδικα.
  3. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα ορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

Δικαιολογητικά:

Θα πρέπει να προσκομίσουμε όλα τα έγγραφα/δικαιολογητικά μας στη Δ.Ο.Υ. ανάλογα με τους κωδικούς που έχουμε συμπληρώσει, αλλά και επιπλέον, ανάλογα με την επιφύλαξη, όπως την σύμβαση/ιδιωτικό συμφωνητικό με την τράπεζα, βεβαίωση αποδοχών και ότι άλλο διαθέσιμο έγγραφο έχουμε, ώστε να στηρίξουμε την αντίρρησή μας στον τρόπο φορολόγησης.

Share Post