ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΕΝΤΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΦΠΟΕΔ για ανάληψη νομικών ενεργειών κατά του Δημοσίου κλπ, ενημερώνουμε τους εντολείς μας τα ακόλουθα:

  • Οι αγωγές που έχουμε αναλάβει να καταθέσουμε και να υποστηρίξουμε υπέρ σας,  σε όποιο βαθμό δικαιοδοσίας χρειασθεί, προχωρούν κανονικότατα και μαζικά πλέον,  οι περισσότερες με τη νέα, «εντατικότερη» και σίγουρα ταχύτερη διαδικασία του νέου ΚΠολΔικ και αναμένουμε ότι εντός του 2017 θα συζητηθεί το μεγαλύτερο μέρος. Λόγω της μακράς αποχής, ελάχιστες (εκ των γραφείων μας) έχουν συζητηθεί, ενώ έχουμε επιτύχει ήδη την πρώτη θετική δικαστική απόφαση και σε δύο περιπτώσεις επιτυχείς εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με πλήρη αναγνώριση και καταβολή του αιτηθέντος ποσού αποζημιώσεως (53,5% της ονομαστικής αξίας). Ήδη, οι αποφάσεις που αφορούν την πώληση  άλλων επενδυτικών προϊόντων (ΜΑΕΚ, συνθέτων ομολόγων κλπ) από Τράπεζες στα Ελληνικά Δικαστήρια είναι θετικές, ενώ οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ στραφήκαμε για συγκεκριμένες «εξόφθαλμες» περιπτώσεις φέρνουν αποτελέσματα, χρήσιμα πιστεύουμε για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τα αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια που θα κρίνουν το αίτημα της αποζημίωσης !
  •  Η παγιωθείσα νομολογία –και στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ICSID, ΕΔΔΑ) – απορρίπτει πλήρως την αποζημιωτική ευθύνη του Δημοσίου, εντοπίζοντας –ορθά κατά την πάγια άποψή μας- το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται από το Ν.2198/94 για την προστασία των επενδυτών κλπ, αφού ομολογιούχοι κατά το PSI και πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών ήταν οι Τράπεζες.
  • Η οποιαδήποτε «επιστροφή» σε αυτή την «συναισθηματικά», «ηθικά» «δεοντολογικά» ευχάριστη και κατανοητή, αλλά αλυσιτελή κατά την άποψή μας ρητορική κατά του Ελληνικού Δημοσίου, μόνον κακό κάνει και όχι καλό στην υπόθεση των ομολογιούχων-εντολέων μας, καθώς δίνει επιχειρήματα και άλλοθι στις Τράπεζες, στα εκατοντάδες δικαστήρια που είναι σε εξέλιξη, να χρησιμοποιήσουν ΑΥΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΗΔΗ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΝΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ υπέρ τους.
  • Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι το Δημόσιο  έχει «υποκύψει» στην ανάγκη συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών και ξέρει πολύ καλά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, (που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την σχέση μεταξύ Δημοσίου-Τραπεζών-Ιδιωτών Ομολογιούχων Επενδυτών σε ΟΕΔ).

Αν θέλει να αποζημιώσει τους Ομολογιούχους Ελληνικού Δημοσίου, έχει τη δυνατότητα να το πράξει αυτό εντελώς αναίμακτα και χωρίς να δημιουργήσει νομικό  πρόβλημα «διακριτικής μεταχείρισης» των επενδυτών, μέσω των εκπροσώπων του στα ΔΣ των Τραπεζών, των πολλαπλώς ανακεφαλαιοποιηθεισών . Μπορεί να δώσει εντολή άμεσα στις ελεγχόμενες διοικήσεις των τραπεζών, να προβούν σε εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους  με τους ομολογιούχους, αντί να σύρονται στα δικαστήρια με σημαντικότατο ηθικό οι οικονομικό κόστος !  Τα χρήματα που στην πραγματικότητα απαιτούνται για την αποζημίωση των μικρομολογιούχων είναι ασήμαντα για τις τράπεζες – ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία !

  • Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της προηγμένης Δύσης, η αναγνώριση της ευθύνης των τραπεζών θα είχε ήδη συντελεσθεί, από την πρώτη μέρα που το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των ομολογιούχων με το σκεπτικό ότι –μεταξύ άλλων- «οι όποιες αξιώσεις των επενδυτών μπορούν να διεκδικηθούν από τους Φορείς του Συστήματος Παρακολούθησης Άυλων Τίτλων, δηλαδή τις Τράπεζες». Την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς διερεύνηση του εάν είχε γίνει προσυμβατική ενημέρωση, αν είχαν υπογράψει σύμβαση κοκ, όσοι είχαν αγοράσει ομόλογα έως τον Ιούλιο του 2011 που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει «οικειοθελές» κούρεμα στα ΟΕΔ στο Eurogroup, θα έπρεπε να κληθούν ένας- ένας από τις Τράπεζες και χωρίς δεύτερη συζήτηση, για να αποζημιωθούν τουλάχιστον για το 53,5%. Χωρίς να εξαντλούν με απίστευτο και περίεργο πείσμα όλο το νομικό τους δυναμικό, χωρίς να ξοδεύουν τόσα χρήματα στους δικηγόρους, χωρίς να εκμεταλλεύονται τον σκοπίμως διαχεόμενο φόβο για την επάρκεια των καταθέσεων (!), να αναγνωρίσουν επιτέλους ότι έχουν πλήρως καλύψει τις ζημιές τους από το PSI και την αυτονόητη υποχρέωσή τους να αποζημιώσουν τους ατυχείς Έλληνες που τις εμπιστεύθηκαν.
  • Αυτό θα αποκαθιστούσε τη βαρύτατα τρωθείσα εμπιστοσύνη ΚΑΙ στο Κράτος ως μέτοχο πλέον των τραπεζών και ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ στις Τράπεζες που αξιοποίησαν στο έπακρο το PSI.

Ας αφήσουν λοιπόν τις χορηγίες και τις διαφημίσεις, κι ας αποκαταστήσουν  εμπράκτως την εμπιστοσύνη του Καταθέτη-Αποταμιευτή και του Επενδυτή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με τις συμπεριφορές τους τα τελευταία χρόνια.

Όφελος θα έχουν μακροπρόθεσμα και όχι ζημία.

  • ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ PSI ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ  ΤΩΡΑ!

KYROS LAW OFFICES

Share Post