Αλλαγές σε δικαστικά τέλη, παράβολα και δικαστικά έξοδα

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Στο Φύλλο της 22ας Δεκεμβρίου 2016 της Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α’ 240/22-12-2016) δημοσιεύθηκε ο ν. 4446/2016, με τον οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και σειρά μεταβολών σημαντικότερη από τις οποίες είναι η κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

Ένα από τα σημαντικότερα προσκόμματα στην διεκδίκηση αποζημιώσεως εκ μέρους των εντολέων μας για σειρά υποθέσεων όπου έχουν ζημιωθεί, υπήρξε η απαράδεκτη –έως σήμερα- καταβολή του ανωτέρω δικαστικού ενσήμου (ή «αγωγοσήμου»), η οποία είχε δυστυχώς επεκταθεί διά του Ν.3994/2011 και στις αναγνωριστικές αγωγές.

Το πάγιο αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων μετά την τροποποίηση που είχε γίνει με τον ν. 3994/2011, έγινε δεκτό και πλέον δεν απαιτείται καταβολή δικαστικού ενσήμου τόσο για τις αναγνωριστικές αγωγές, όσο και για τις καταψηφιστικές που τρέπονται σε αναγνωριστικές.

Με την σημαντική ανωτέρω εξέλιξη, εφ’εξής όποιος εκ των εντολέων μας αδυνατεί ή δεν επιθυμεί την καταβολή του αγωγοσήμου, μπορεί να το αποφύγει, μέσω της μετατροπής του αιτήματός του από καταψηφιστικό σε αναγνωριστικό, οπότε σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η μετατροπή του αιτήματος σε καταψηφιστικό εκ των υστέρων θα αποτελεί απλή διαδικαστική λειτουργία.

Επιπλέον σημαντική είναι και η μείωση του ποσοστού (από τις 22/01/2017 για τις εργατικές, διοικητικές, φορολογικές & τελωνειακές διαφορές) όπως ειδικότερα κατωτέρω ενδεικτικά αναφέρουμε:

Για τις καταψηφιστικές αγωγές στις εργατικές διαφορές το δικαστικό ένσημο μειώνεται στο 4 %ο (από 8%ο), όπου απαιτείται, ήτοι για τις αγωγικές αξιώσεις που υπερβαίνουν την καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου.

Για κατάθεση προσφυγής, έφεσης και αντέφεσης σε χρηματικού περιεχομένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές αναλογικό παράβολο 1% (μέχρι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχετο σε 2%) του αντικειμένου της διαφοράς, χωρίς να μπορεί αυτό να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 € (αντί 10.000 € μέχρι σήμερα).

Για έφεση σε χρηματικού περιεχομένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές προβλέπεται παράβολο 20% επί του οφειλομένου ποσού σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση (μέχρι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχετο στο 50%) καταβλητέο μέχρι τη συζήτηση (άρθρο 93 παρ. 3 Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας).

Οι μεταβολές αυτές, ιδιαίτερα στα πλαίσια των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών που βιώνει ο Ελληνικός Λαός, αποτελούν μια σημαντική ανακούφιση για τους εντολείς μας, που πέρα από την εύλογη οργή και αγανάκτησή τους για τις συντριπτικές απώλειες που έχουν υποστεί αυτα τα δίσεκτα χρόνια, βρίσκονται σε εύλογη αδυναμία να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Για την KYROS LAW OFFICES

Γιάννης Κυριακόπουλος – Μαρία Σκιαδιώτη

Share Post