Διαγραφή Δανείων Ειδικών Κατηγοριών Δανειοληπτών και Ομολογιούχων

Προς :

Τα Πολιτικά Κόμματα

Του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Τους Ελληνες Βουλευτές

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΨΗΦΙΣΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ

Αθήνα, 07/11/2014

ΘΕΜΑ : Διαγραφή Δανείων Ειδικών Κατηγοριών Δανειοληπτών

Αξιότιμοι κ. Πρόεδροι των

Κοινοβουλευτικών Ομάδων-Πολιτικών Κομμάτων

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής,

Αξιότιμοι κυρίες/κύριοι Βουλευτές

Εν’ όψει της ψηφίσεως νομοσχεδίων που αφορούν την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους εκατομμυρίων ελλήνων συμπολιτών μας, είτε όσον αφορά υποχρεώσεις προς Τράπεζες είτε προς το Δημόσιο είτε προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, επιθυμούμε να σας ζητήσουμε, ως πληρεξούσιοι δικηγόροι χιλιάδων συμπολιτών μας, να λάβετε ειδική πρόνοια για ορισμένες κατηγορίες εξ αυτών, αφού η αδυναμία πληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων δεν προκύπτει μόνο από την βαριά και πρωτόγνωρη ύφεση στη Χώρα μας, αλλά αποτελούν θύματα συγκεκριμένων αποφάσεων που έλαβε η Πολιτεία στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Η Δικηγορική μας Εταιρεία Kyros Law Offices έχει αναλάβει λόγω της εξειδίκευσής της, την νομική προστασία χιλιάδων ομολογιούχων που υπέστησαν ζημία από το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους της χώρας τον Μάρτιο του 2012, κι έτσι έχουμε γίνει κοινωνοί των προβλημάτων και των αγωνιών τους, που οφείλουμε να σας μεταφέρουμε.

Σας παραθέτουμε ειδικότερα:

1.ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ – ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ της ΟΣΠΑ (πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας).

Οι απολυμένοι πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπορείας έλαβαν αντί αποζημίωσης απολύσεως με μετρητά, Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που κουρεύτηκαν. Το κοινωνικό πρόβλημα αυτής της κατηγορίας ομολογιούχων είναι οξύτατο. Οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας και υψηλής εξειδικεύσεως παραμένουν άνεργοι και πολλοί αντιμετωπίζουν συνθήκες εξαθλίωσης, αφού έχουν  στερηθεί την αποζημίωση απολύσεώς τους!  Παράλληλα εξακολουθούν να οφείλουν τα δάνειά τους και τους φόρους που τους αναλογούν!

 2.ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ  του Ελληνικού Δημοσίου

Οι προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων εξοφλήθηκαν με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου για οφειλές των νοσοκομείων των ετών 2007-2009, που έπρεπε να πληρώνονται μέσα σε 60 μέρες. Τα ομόλογα λήξεως 2012 και 2013 κουρεύτηκαν στο σύνολό τους. Για τα τιμολόγια που εξοφλήθηκαν με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, οι εταιρείες έχουν καταβάλει στο κράτος ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κλπ ενώ δεν έχουν εισπράξει τίποτε !  Τα ΟΕΔ αυτής της κατηγορίας αφορούσαν τζίρο για τις εταιρείες 4 ετών !

Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη κατηγορία ομολογιούχων είναι η απόλυτη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, η καταγγελία των συμβάσεων πιστώσεως και των αλληλόχρεων λογαριασμών από τις τράπεζες, η αδυναμία πλέον λειτουργίας των εταιρειών αφού δεν δίνονται καθόλου πιστώσεις. Όλος σχεδόν ο κλάδος οδεύει προς χρεωκοπία και τα αποτελέσματα για την Δημόσια Υγεία θα είναι ολέθρια!

Η διαγραφή των δανείων των προμηθευτών στην  έκταση της ζημίας που αυτοί υπέστησαν από το PSI, χωρίς την παραμικρή δική τους ευθύνη, θα εξυγιάνει τον επιχειρηματικό αυτό χώρο και θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία.

 

3. ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ – ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ και ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 Πρόκειται για πολίτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποταμιευτές, που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και το στήριξαν με τις αποταμιεύσεις και τα εφάπαξ τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χαθούν οι αποταμιεύσεις χιλιάδων νοικοκυριών, που ωστόσο εξακολουθούν να χρωστούν στις τράπεζες δάνεια και στο κράτος φόρους, τα οποία δεν μπορούν  να καταβάλουν χωρίς καμία δική τους ευθύνη.

Η λύση των προβλημάτων που προαναφέραμε μπορεί να γίνει μέσω των  τραπεζών  διά της προκείμενης διαδικασίας διευθετήσεων των χρεών ιδιωτών λόγω ανυπαίτιας αδυναμίας πληρωμής τους.

Παράλληλα, μπορεί να γίνει και μέσω του δημοσίου διαγραφή ή συμψηφισμός φορολογικών βαρών επιχειρήσεων και ιδιωτών για τον ίδιο λόγο αλλά και διότι οι πολίτες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημία από το «κούρεμα» έχουν ήδη συνεισφέρει στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος περισσότερο από άλλους πολίτες!

Οι παραπάνω προτάσεις-λύσεις δεν ανατρέπουν το PSI ως διεθνή συμφωνία, καθόσον πρόκειται για διευθέτηση ιδιωτικών σχέσεων μεταξύ Τραπεζών και ιδιωτών. Eνώ εξάλλου, το δημόσιο, μπορεί να ρυθμίσει τις σχέσεις του με τους οφειλέτες του κατά την κρίση του.

Ελπίζουμε ότι η συνδρομή σας στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του τεράστιου ζητήματος που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία θα είναι καίρια και καθοριστική.

Ι. Κυριακόπουλος

Διαχειριστής-Εταίρος

KYROSLAWOFFICES

www.kyroslawoffices.gr

Share Post