Διεκδίκηση αποζημιώσεων από εταιρίες που χειραγώγησαν τα CDS

 

Συνέντευξη του Γιάννη Κυριακόπουλου στο περιοδικό “ΕΠΙΚΑΙΡΑ” τον Αύγουστο 2013  στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη.

Αρχές της Ανοιξης του 2010, όταν τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία είχαν αρχίσει να πυκνώνουν και η προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης συζητείτο “θεωρητικά” υποτίθεται, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε ότι οι κερδοσκόποι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη  την Ευρωζώνη.Το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, ένα περίπου μήνα πριν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητήσει τη στήριξη της τρόικας, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας  στον “Κόσμο του Επενδυτή”, προειδοποιούσε:  «Θα πολεμήσουμε με πάθος οποιονδήποτε αντιμάχεται την προσπάθεια της κυβέρνησης και του λαού μας να βάλουν τάξη στην οικονομία. Και πρώτα απ΄όλους τούς κερδοσκόπους. Δεν είναι μόνον άδικο, είναι και αντιδημοκρατικό, την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια, κάποια “παιδάκια” στη Νέα Υόρκη και αλλού, καθισμένα μπροστά σε κομπιούτερ, να την υπονομεύουν». Η τιμωρία τους, τόνιζε, «είναι υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνον δική μας».

Λίγους μήνες αργότερα, αφού έχουν προηγηθεί οι δηλώσεις περί “Τιτανικού” που ξάφνιασαντις αγορές, ο διεθνής διασυρμός της χώρας με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού περί καθολικής διαφθοράς και έχει ήδη αρχίσει ο εφιάλτης του Μνημονίου, σε ένα δικηγορικό γραφείο στη Νέα Υόρκη δίνεται η ευκαιρία στον κ. Παπανδρέου να – επιχειρήσει τουλάχιστον – να  κάνει πράξη αυτό  το οποίο είχε δηλώσει: Να εντοπίσει τους κερδοσκόπους και να τους τιμωρήσει.

Δυνατότητα την οποία όμως η ελληνική κυβέρνηση, το 2010, παρότι  της προτάθηκε να διερευνήσει, τελικά η ίδια δεν αξιοποίησε.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Γιάννης Κυριακόπουλος, δικηγόρος, συνεργάτης πλέον του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου Grant & Eisenhofer όπως ο ίδιος αναφέρει, με μακρά επαγγελματική εμπειρία στη νομική, στα χρηματιστηριακά, στις ασφάλειες και στη διαχείριση χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Από το 2009 μέχρι και φέτος υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος στη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων των Ασφαλιστικών Ταμείων με αξιοσημείωτες επιδόσεις εν μέσω κρίσεις.

Ο κ. Κυριακόπουλος είναι απολύτως σαφής και συγκεκριμένος σε αυτά που λέει περιγράφοντας μια υπόθεση στην οποία διαδραμάτισε προσωπικά κομβικό ρόλο κατέχοντας μάλιστα κρατική θέση. Η ιστορία προφανώς δεν είναι απλή. Πότε τέτοιες υποθέσεις δεν είναι απλές, πολύ,περισσότερο όταν αφορούν διεθνή κερδοσκοπία της έκτασης που φαίνεται ότι έγινε είσαι βάρος της χώρας με συνέπειες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα.

Ο καθένας όμως μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και από αυτά που παρουσιάζονται τώρα και από αυτά που απ´ ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν.

“Στις 3 Δεκεμβρίου του 2010 συναντήθηκα με την ιδιότητά μου  τότε ως Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας “ΑΕΔΑΚ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ” με δική μου πρωτοβουλία, ενώπιον του -εκείνη την περίοδο – Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσινγκτον Βασίλειου Κασκαρέλη, με κυβερνητικό πρόσωπο που δεν θέλω να αναφέρω αυτή τη στιγμή διότι δεν έχω πάρει την άδειά του, με αντικείμενο μία πρωτοβουλία που είχα πάρει, με αφορμή τις καταγγελίες ξένων παραγόντων αλλά και του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν κερδοσκοπήσει ξένοι επενδυτικοί οργανισμοί κατά των ελληνικών ομολόγων μέσω της αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου( Credit Default Swaps -CDS). Σχετικές δηλώσεις είχαν κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.”

Με τι σκοπό κινηθήκατε;

Θεώρησα, και με την ιδιότητά μου ως δικηγόρου, ότι έχω έννομο συμφέρον, όπως το ορίζει ο νόμος, και νομιμοποίηση να δω εάν υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης  αποζημίωσης εκ μέρους της χώρας. Το είχα ήδη ερευνήσει επί έξι μήνες και είχα καταλήξει στην πρόταση να αναλάβει, εάν είναι δυνατόν,  ένα δικηγορικό γραφείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έχει εξειδίκευση στο αντικείμενο και είναι κορυφαίο, την υπόθεση “προστασίας” της χώρας και διεκδίκησης αποζημιώσεων από τις εταιρίες που κερδοσκόπησαν.

Πράγματι, το ραντεβού έγινε, η δικηγορική εταιρία λέγεται Grant & Eisenhofer και εκδηλώνει ενδιαφέρον για την ανάληψη τέτοιων υποθέσεων. Στο ιστορικό της η εταιρεία αυτή έχει τα τελευταία πέντε χρόνια διεκδικήσει και επιτύχει αποζημιώσεις πολλώνδις δολαρίων από τέτοιες υποθέσεις. Είναι κορυφαία δικηγορική εταιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες σε προστασία επενδυτών, κυρίως ασφαλιστικών ταμείων.

Ήταν το αντικείμενό σας εκείνη την εποχή.

Διαχειριζόμενος και εγώ με την ιδιότητά μου αμοιβαία κεφάλαια ασφαλιστικών οργανισμών έκρινα σκόπιμο -με την άποψη του τι πρέπει να κάνει ένας πατριώτης σε δημόσια θέση – αναλάβω πρωτοβουλία. Πράγματι αφού έγινε αυτή η συζήτηση  με τον κρατικό αξιωματούχο, παρουσία και του Πρέσβη κ. Κασκαρέλη, δέχθηκε να κάνουμε αυτή το ραντεβού. Ο κ. Eisenhofer, ενώπιον άλλων δύο Ελληνοαμερικανών δικηγόρων με τους οποίους συνεργάζομαι αυτή τη στιγμή, έκανε την πρόταση προς το εν λόγω πρόσωπο ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, δώσει εντολή και παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία η εταιρεία προτίθεται να διερευνήσει κατά πόσο είναι δυνατόν η Ελλάδα να διεκδικήσει και να λάβει αποζημίωση από εταιρίες που χειραγώγησαν τα ελληνικά CDS, φέρνοντας την υπόθεση ενώπιον της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Για ποιες εταιρίες μιλάμε ότι θα γινόταν έρευνα από το δικηγορικό γραφείο;

Γι’ διεθνείς εταιρείες που όλοι γνωρίζουμε και όλοι μιλάμε.

Κατά τη γνώμη σας υπήρχε η δυνατότητατεχνικά και νομικά;

Βέβαια. Γι’ αυτό πήρα και την πρωτοβουλία. Το εν λόγω γραφείο είχε πρόσφατα αναλάβει παρόμοιες υποθέσεις. Έχει δε  Έχει δε ειδικό, εξαιρετικά εξειδικευμένο και ακριβό λογισμικό με το οποίο μπορεί να κάνει τη δουλειά, να αναζητήσει κινήσεις, ανταλλαγές στην αγορά, μεταβολές τιμών κλπ.

Τελικά τι έγινε ;

Η πρόταση αυτή έγινε προφορικά από το γραφείο στη συνάντηση και  ακολούθησε έγγραφη υποβολή σημειώματος μετά από λίγο καιρό. Το έγγραφο παρέμεινε αναπάντητο. Σε συνεχείς επικοινωνίες του γραφείου μαζί μου τους απάντησα ότι φαίνεται ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε πράσινο φως, εν πάση περιπτώσει, να προχωρήσουμε περαιτέρω.

Το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεστε τι θέση είχε;

Είχε πάρα πολύ σημαντική θέση στην κυβέρνηση. Δεν θέλω να τον κατονομάσω γιατί δεν έχω πάρει την άδειά του.

Ήταν δηλαδή κυβερνητικό στέλεχος.

Ναι.

Έδειξε να ενδιαφέρεται για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων;

Ναι. Γι’ αυτό εξάλλου συμφώνησε να γίνει η συνάντηση με το δικηγορικό γραφείο.

Γνωρίζετε αν όντως ενημέρωσε την κυβέρνηση για την πρόταση του γραφείου;

Δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι του εστάλη, όπως σας είπα, και επιστολή από τον κ. Eisenhofer, στις 14 Ιανουαρίου 2011.

Προσωπικά;

Ναι στον ίδιο. Η απάντηση ήταν ότι δεν απάντησε ποτέ.

Άφησε κάπως να εννοηθεί ότι είχε ενημερώσει την τότε κυβέρνησητον τότε πρωθυπουργό.

Δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν δόθηκε πράσινο φως ποτέ.

Υπήρχε, επαναλαμβάνω, επιστολή του Αμερικανού δικηγόρου που έλεγε ότι  αναλαμβάνει να ερευνήσει την υπόθεση αυτή χωρίς εκ των προτέρων πληρωμή, μόνο με succession fee, με ποσοστά δηλαδή εφόσον κερδίσει την υπόθεση και αποζημιωθεί η Ελλάδα.

Για τι ποσό μιλάμε;

Κατά την εκτίμησή του έλεγε ότι η ζημιά της χώρας ήταν περίπου στα 35 δις δολάρια.

Τεράστιο ποσόΜπορούσε να το διεκδικήσει;

«Η εκτίμησή μου», είχε πει, «είναι ότι από τον Οκτώβριο του ’09 μέχρι το Μάιο του ’10  έχετε υποστεί ζημιά περίπου 35 δις δολάρια». Όταν ρωτήθηκε από το κυβερνητικό πρόσωπο που ήταν παρών, ως δικηγόροι που ήταν μεταξύ τους, «πιστεύεις ότι θα κερδίσεις αυτή την υπόθεση;», του απάντησε «ναι, πιστεύω ότι μπορώ, και εάν δείτε το site της εταιρείας μας θα δείτε ότι έχουμε κερδίσει τέτοιες υποθέσεις. ”

Τώρα μπορούν να διεκδικηθούν αποζημιώσεις;

Ναι. Αναλαμβάνω αποκλειστικός αντιπρόσωπος του δικηγορικού γραφείο Grant & Eisenhofer  στην Ελλάδα με σκοπό την ανάληψη τέτοιων υποθέσεων. Οι συγκεκριμένες δεν έχουν παραγραφεί. Αν λοιπόν υπάρχει κάποιο νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού δικαίου, δημοσίου δικαίου, ταμείο ασφαλιστικό ή άλλος σύλλογος, ομάδα ατόμων κλπ  που έχουν υποστεί ζημία από αυτήν τη χειραγώγηση των ελληνικών ομολόγων μέσω των CDS, υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν, χωρίς προκαταβολή, μόνο με success fee, με ποσοστό να πάμε στα δικαστήρια και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Αυτοί οι τύποι εκτέλεσαν τη χώρα. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Και στην Αμερικανκή. Οι Αμερικανοί έχουν χώσει μεγάλα αρπακτικά στη φυλακή και η Δικαιοσύνη έχει επιβάλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων.

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα έρθει εδώ ο ίδιος ο Eisenhofer εδώ για την υπογραφή λειτουργίας του γραφείου στην Ελλάδα.

Άρα θα δώσετε συνέχεια.

Σας υπενθυμίζω ότι πρόσφατα η  Κομισιόν, μετά από έρευνα για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην αγορά ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας, (CDS), κατέληξε  ότι την περίοδο 2006-2009, 13 μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες –  Bank of America – Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland – σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για Swaps και Παράγωγα, τη γνωστή ISDA (International Swaps and Derivatives Association) καθώς και με την εταιρεία παροχής πληροφοριών Markit προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την είσοδο ανταγωνιστών στη αγορά των CDS το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών της οποίας γίνεται εξωχρηματιστηριακά, στην ουσία δηλαδή κλειστά, χωρίς έλεγχο.

Στην ελληνική υπόθεσηη χώρα “στήθηκε“; 

Τον Οκτώβριο του 2009 το spread της Ελλάδος στις 115 μονάδες βάσης.

Δεν υπήρχε τίποτα στον ορίζοντα που να προεξοφλεί την τροπή που έλαβαν τα πράγματα αργότερα. Η Ελλάδα βέβαια είχε μπει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, υπήρχε δημοσιονομικό πρόβλημα, δεν υπήρχε όμως πρόβλημα δανεισμού. Ξαφνικά άρχισαν διάφορες δηλώσεις για “Τιτανικούς” κλπ, με ένα παγκόσμιο επενδυτικό κοινό –  που μέσω της αγοράς ομολόγων και μετοχών καθημερινά, δευτερολεπτιαία, αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, την ελπίδα, τον φόβο – να παρακολουθεί . Κοιτάξτε τι έγινε μετά με τα spreads. Δεν θέλω να πως ότι φταίει ο ένας ή ο άλλος, αλλά η υπόθεση για το ποιος και πως κερδοσκοπήσε εις βάρος της χώρας δεν πρέπει να διερευνηθεί;  Δεν πρέπει να εξεταστεί αν σε πρόσωπα και εταιρείες, που έπαιρναν αποφάσεις για το χρέος και τον δανεισμό, που διαχειρίζονταν προϊόντα και καταστάσεις, υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων, χρήση εσωτερικής πληροφόρησης κλπ; Εδώ καταστρέφεται ένα έθνος.

Επιστολή:

“Αγαπητέ κύριε (αναφέρεται στον κυβερνητικό αξιωματούχο το όνομα του οποίου έχει αφαιρεθεί από την επιστολή για ευνόητους λόγους)

Παρακαλώ όπως  δεχθείτε το παρόν γράμμα σε συνέχεια της συνάντησής μας στη Νέα Υόρκη στις 3 Δκεμβρίου 2010.

Θα προσπαθήσω να θέσω επί τάπητος τους προβληματισμούς που εκφράσατε κατά τη συνάντησή μας και τις απαντήσεις μας σε αυτούς.

Ενθυμούμαι ότι η αρχική ανησυχία σας αφορούσε στην εξαιρετικά ευαίσθητη χρηματοοικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνησή σας, την οποία αναγνωρίζουμε.Ένα άλλος προβληματισμός που εγείρατε ήταν η σχέση της κυβέρνησής σας με διάφορα τραπεζικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα σε συνάρτηση με το δικαίωμα/ευχέρεια αγοράς και πώλησης διαφόρων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Το ύψιστο ενδιαφέρον σας ήταν ότι επιθυμούσατε να προβείτε σε τέτοιες κινήσεις ως απαραίτητες για να προστατεύσετε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Δεδομένων αυτών των συζητήσεων, αντιληφθήκαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε να προχωρήσει και να αξιολογήσει πιθανές νομικές επιλογές που αφορούν την ανάκτηση κεφαλαίων έναντι διαφόρων δυνητικών υπαιτίων (τρίτων) μερών. Όπως σας επισήμανα στη συνάντησή μας, θα είμασταν ευτυχείς να σας παρέχουμε μια ανάλυση τέτοιων απαιτήσεων δίχως να χρεώσουμε αμοιβή στην κυβέρνησή σας. Ωστόσο, πριν διενεργηθεί μια τέτοια ανάλυση, είναι απαραίτητο για την εταιρεία μας να εξετάσει τις απαραίτητες πληροφορίες που διαθέτετε. Μετά από μια τέτοια εξέταση, θα είμαστε σε θέση να συμβουλεύουμε την κυβέρνησή σας για τις διαθέσιμες νομικές επιλογές.

Προκεμένου να ολοκληρώσουμε την εξέταση, ωστόσο, αίτημά μας είναι το γραφείο σας να ορίσει καταρτισμένο πρόσωπο ή πρόσωπα με εξουσιοδότηση να βοηθήσει την εταιρεία μας, τους δικηγόρους μας και το προσωπικό μας να αποκτήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες ή έγγραφα και να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων ή άλλες χρήσιμες πηγές πληροφοριών. Οποιεσδήποτε και όλες οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν και θα αποκτηθούν μέσω του γραφείου σας ή υπό την εξουσιοδότησή σας θα προστατεύονται από το πλαίσιο που δίεπη τη σχέση δικηγόρου – πελάτη και δεν θα αποκαλυφθούν σε κανέναν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης, θα σας παρέχουμε τα ευρήματα και τις νομικές επιλογές που μπορεί να είναι διαθέσιμες στην ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το σημείο αν θα συμφωνήσετε να προχωρήσετε και δεχθούμε την υπόθεση, θα ζητήσουμε από την κυβέρνησή σας μέσω  εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου της να υπογράψει μια συμφωνία με τα ενδεχόμενα ποσοστά αμοιβής και τα σχετικά έγγραφα και εξουσιοδοτήσεις που θα περιγράφουν τη σχέση μας. Έτσι, εμείς θα λάβουμε αμοιβή μόνο σε περίπτωση που εσείς λάβετε αποζημίωση.

Ήταν ευχαρίστησή μας που συναντηθήκαμε στις 3 Δεκεμβρίου, 2010. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως την εξέταση μόλις μας ειδοποιήσει το γραφείο σας.

Για μια λεπτομερή περιγραφή της εταιρείας μας και των επιτυχιών της, παρακαλούμε ανατρέξτε στην ιστοσελίδα μας www.gelaw.com.

Αν έχετε ερωτήσεις ή προβληματισμούς, παρακαλούμε επικοινωνήστε ελεύθερα μαζί μας.”

Share Post