Αμείλικτα ερωτήματα για τη σφαγή στα αποθεματικα ασφαλιστικών ταμείων

TA ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤτΕ;

Κατάπληξη προκάλεσε σε πολλούς από εμάς η παρέμβαση του νέου Διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα περί του «κινδύνου ρευστότητας» των Ελληνικών Τραπεζών, λόγω του «πολιτικού κινδύνου», όπου «πολιτικός κίνδυνος» θα θεωρηθεί η φυσιολογική εξέλιξη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας το αμέσως προσεχές διάστημα από την Βουλή με την παρούσα της σύνθεση(…) .Πέραν από την καταφανώς επικίνδυνη αυτή δήλωση, η οποία εκστομίζεται διά των χειλέων του «Κεντρικού Τραπεζίτη», ο οποίος θεωρητικά, λόγω του κύρους της θεσμικής του ιδιότητος, θα έπρεπε να έχει ως πρώτη προτεραιότητα της διαφύλαξη της «συστημικής ευστάθειας» και όχι την διασπορά ειδήσεων, όπως θα μπορούσε να κάνει ένας –επιπόλαιος και ανεύθυνος- δημοσιογράφος ή πολιτικός, θα περιμέναμε να έχει την παρρησία να μας απαντήσει, στα ερωτήματα που του θέσαμε, σχετικά με το κούρεμα των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, για τα οποία κανείς δεν εδέησε ακόμη να μας δώσει απαντήσεις.

Θυμίζουμε στον κατά τα άλλα λαλίστατο κ. Διοικητή, ότι είναι ακόμη ανηρτημένο στον διαδικτυακό τόπο της ΤτΕ το εξαιρετικό πόνημα του πρώην Διοικητού κ. Προβόπουλου, όπου με «βρετανικό φλέγμα», ομολογούνται τα εξής τερατώδη:

Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσεως – Μέρος 1ο: Το κούρεμα των Ασφαλιστικών Ταμείων- Σελίδα 107, στο Κεφ. 6.3.1, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«……Όμως, το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους μετριάστηκε σημαντικά, κυρίως λόγω: ………γ) του γεγονότος ότι η μείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι φορείς (ύψους 16,2 δισεκ. Ευρώ), δεν οδήγησε σε μείωση του χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος».

Επανερχόμαστε λοιπόν και ζητούμε απαντήσεις:

Γιατί η Διοίκηση της ΤτΕ ενώ γνώριζε εκ των προτέρων, ότι το κούρεμα 16,2 δισεκατ. Ευρώ  ΔΕΝ θα είχε καμία πρακτικά ωφέλιμη συνέπεια στην επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση χρέους, ώστε να «ανακουφιστεί» η Χώρα από το δυσβάσταχτο αυτό βάρος, δεν εξαίρεσε τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την συμμετοχή στο PSI;

Γιατί, ως έχουσα την ευθύνη της διαχείρισης του Κοινού Κεφαλαίου δεν φρόντισε ώστε να αντιμετωπίσει τις ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ τοποθετώντας τα αποθεματικά σε τίτλους  υπαλλακτικούς των ομολόγων, δηλ. σε έντοκα γραμμάτια και repos, όπως προέβλεπε και ο οικείος νόμος;

Ξέρουμε ότι, προσπάθεια της Διοίκησης της ΤτΕ είναι να «ξεχαστούν» σύν τω χρόνω οι ευθύνες της, όμως εμείς, θα συνεχίσουμε να διατυπώνουμε αυτά τα ερωτήματα, και ταυτόχρονα

ΚΑΛΟΥΜΕ, όλες τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίες βλέπουν την καθημερινή εξαθλίωση των ελλήνων συνταξιούχων και την πλήρη κατάρρευση των Ταμείων που διοικούν, να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, διεκδικώντας, τουλάχιστον την αξιοπρέπειά τους και την έμπρακτη βούλησή τους να υπερασπιστούν τουλάχιστον το κύρος της θεσμικής τους ιδιότητος!

Ο ρόλος της ΤτΕ, ενός μυστικοπαθούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού που ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ας το καταλάβουν επιτέλους όλοι ότι είναι μια ιδιωτική τράπεζα, με συντριπτική πλειοψηφία ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ αφού ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ στην δημοσιότητα η ΤτΕ την μετοχική της σύνθεση!), που οι εκάστοτε διοικήσεις της παρεμβαίνουν στις πολιτικές εξελίξεις με εντελώς εξωθεσμικό τρόπο, πρέπει να ελεγχθεί ουσιαστικά και να διερευνηθεί είς βάθος:

Ποίου τα συμφέροντα τελικά εξυπηρετεί;

Οσο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που ανέχθηκαν αυτή την καταστροφική διαχείριση χωρίς να διεκδικήσουν αποζημίωση, ενδεχομένως από τον φόβο μην… προκαλέσουν ζημιά στην ΤτΕ, ας τους θυμίσουμε ότι για την χρήση του 2013, η κερδοφορία της ήταν τέτοια που διένειμε 813 εκατ. ευρώ τους μερισματούχους της… Μην φοβάστε λοιπόν…

Τελειώνοντας, θυμίζω την καταλυτική παρέμβαση του σεβαστού Προέδρου του ΣτΕ, πολύ πρόσφατα, στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου, ενώπιον πλήθους δικαστών όλων των βαθμίδων της Δικαιοσύνης:

Ο Νόμος του PSI, όπως και οι λοιποί μνημονιακοί νόμοι, είναι ΤΥΠΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ, δηλ. υποδεέστερης σε σχέση με το Σύνταγμα. Εφ’ εξής, όλοι οι Δικαστές ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ να ελέγχουν εξαντλητικά το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας των νόμων, χωρίς πλέον να «φοβούνται» την απειλή του Δημοσιονομικού Κινδύνου, καθώς η Ανώτατη Δικαστική Αρχή, εξήντλησε την ανοχή της μια για πάντα, και δεν θα επαναληφθεί αυτό.

 Από αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των ζημιωθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων από την κακοδιαχείριση της ΤτΕ, μέσω των Πολιτικών Δικαστηρίων.

Η ώρα των ευθυνών έχει έλθει, και είναι «στο και 5’»

Γιάννης Κυριακόπουλος

Διαχειριστής Εταίρος

KYROS LAW OFFICES

Άρθρο της Kyros Law Offices στην FM voice

Share Post