Νέος κώδικας τραπεζικής δεοντολογίας: Σε επιφυλακή οι δανειολήπτες

Από 1.1.1.2015 αναμένεται να αποσταλούν περισσότερα από 2 εκ. ειδοποιητήρια σε δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια παρουσιάζουν καθυστερήσεις άνω των 30 ημερών καθώς τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στην εν λόγω διαδικασία μπορούν να ενταχτούν μόνο οι «συνεργάσιμοι» δανειολήπτες δηλαδή όσοι παρέχουν πλήρη, επαρκή και ειλικρινή στοιχειά επικοινωνίας και οικονομικής κατάστασης. Οι δανειολήπτες υποχρεούνται να ανταποκριθούν ταχύτατα εντός δεκαπενθημέρου από την γραπτή ειδοποίηση, διαφορετικά κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως «μη συνεργάσιμοι», να εξαιρεθούν από τη διαδικασία και απειλούνται με ρευστοποίηση  της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, της οποίας η προστασία ισχύει μέχρι τις 31.12.2014, και από το νέο έτος θα προσφέρεται βορά στις ορέξεις των πιστωτών.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που μπορεί να προταθούν στο δανειολήπτη χωρίζονται  σε βραχυπρόθεσμες (διάρκεια ρύθμισης κάτω της πενταετίας), σε μακροπρόθεσμες (διάρκεια ρύθμισης άνω της πενταετίας) και οριστικής διευθέτησης. Οι Βραχυπρόθεσμες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη πληρωμή μειωμένων δόσεων για καθορισμένη περίοδο, τη πληρωμή μόνο τόκων ή ακόμη και περίοδο χάρητος, ενώ  οι μακροπρόθεσμες τη μείωση του επιτοκίου, τη παράταση της διάρκειας του δανείου και τη μερική διαγραφή χρεών.

Η αποδοχή της πρότασης είναι στη διακριτική ευχέρεια του δανειολήπτη, ο οποίος μπορεί να καταθέσει αντιπρόταση και αν τελικώς τα μέρη δε συμφωνήσουν η διαφορά μπορεί να επιλυθεί είτε εξωδικαστικά μέσω του Συνηγόρου του Καταναλωτή είτε δικαστικά (π.χ. Διαδικασία υπερχρεωμένων Νοικοκυριών-«Νόμος Κατσέλη» κλπ.), που για μια ακόμη φορά θα αποτελέσει το τελευταίο οχυρό προστασίας του. Όλη η διαδικασία έχει στόχο να ολοκληρωθεί τάχιστα εντός του 2015 και είναι φανερό ότι σε συνδυασμό με τις προταθείσες αλλαγές στο ΚΠολΔ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μπαράζ μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά οφειλετών και εγγυητών δανείων με στόχο την είσπραξη μέρους των οφειλομένων και τη μεταπώληση δανειακών χαρτοφυλακίων σε κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους εργασίες όπως αποδεικνύει η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και του private equity fund KKR.

Share Post