Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τους Έλληνες Ομολογιούχους

Απόσπασμα συνέντευξης του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκπομπη Μega Σαββατοκυριακο (4/5/2014) για τους Έλληνες ομολογιούχους.

 Μ. Αναγνωστάκης: Ερώτηση επ΄ αυτού που μας ταλανίζει εδώ και καιρό. Είχατε υποσχεθεί σχεδόν και εσείς προσωπικά αλλά και η ΝΔ, όλοι έχετε υποσχεθεί ότι στους Έλληνες ομολογιούχους θα υπάρξει μία κατά κάποιο τρόπο καλύτερη, κάποια μέτρα για να ελαφρυνθούν. Σας παρακαλώ να τοποθετηθείτε σε αυτό.

 Ευ. Βενιζέλος: Να το πούμε κι αυτό. Ακούστε, εγώ έλεγα για τους ομολογιούχους στους Υπουργούς Οικονομικών ότι θέλουμε να τους εξαιρέσουμε. Ποιους ομολογιούχους; Τους πραγματικούς αποταμιευτές, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία αντί να έχουν κατάθεση στην τράπεζα πήγαν και πήραν ένα ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου που πίστευαν ότι είναι ισχυρό.

Μ. Αναγνωστάκης: Τα φυσικά πρόσωπα, μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Και να σας πω και κάτι άλλο, διάφοροι επενδυτικοί σύμβουλοι και τράπεζες, έστρεψαν τον κόσμο στην υπόθεση αυτή, όπως τον είχαν στρέψει και σε προϊόντα τα οποία ήταν μπαρούφα. Είναι άλλο αυτοί που είχαν ομόλογα, όχι ως αποταμιευτές αλλά ως επενδυτές.

Μ. Αναγνωστάκης: Κι άλλο τα φυσικά πρόσωπα.

Ευ. Βενιζέλος: Υπήρχαν και φυσικά πρόσωπα, τα οποία μπορεί να έχουν πολλά λεφτά και να κάνουν παιχνίδι, ιδιωτικές τοποθετήσεις, private banking και τα λοιπά. Εμείς θέλαμε λοιπόν να τους εξαιρέσουμε, αλλά όταν πήγαμε να κάνουμε το μεγάλο κούρεμα και έπρεπε να κερδίσουμε αυτή όλη την ελάφρυνση, η οποία όπως και να τη μετρήσει κανείς ακόμη κι αν αφαιρέσει τα λεφτά που πήγαν πίσω για τη στήριξη των τραπεζών είναι κάτι μεταξύ 45% και 80% του ΑΕΠ και θα δείτε ότι τελικά θα είναι κοντά στο 75% αυτό που θα κερδίσει ιστορικά η χώρα, φοβερή ελάφρυνση, ένα χρέος ολόκληρο μιας φυσιολογικής χώρας είναι το 75% του ΑΕΠ. Τότε λοιπόν είπαν αυτοί: «Κοιτάξτε, έχουμε και Γερμανούς μικροομολογιούχους, έχουμε και Φιλανδούς μικροομολογιούχους οι οποίοι είναι στα δικαστήρια». Είναι στα δικαστήρια τώρα. Οι δικοί μας πήγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν κέρδισαν τη δίκη. Οι Γερμανοί είναι κι αυτοί στα δικαστήρια, οι Σλοβάκοι επενδυτές είναι αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια, στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της παγκόσμιας τράπεζας, επικαλούμενοι διάφορα νομικά επιχειρήματα. Άρα για λόγους ασφάλειας του όλου πράγματος, του όλου εγχειρήματος, δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, γιατί αλλιώς δεν μας δίνανε την έγκριση οι εταίροι μας, δεν μας δίνανε τα λεφτά για να πληρώσουμε. Ήρθαν λοιπόν οι ομολογιούχοι τότε και τους είπαμε όπως είπαμε και στα ασφαλιστικά ταμεία σε επίσημη συνάντηση, «παιδιά, κάντε αυτό που σας λέμε, για κάθε 100 ευρώ κουρεύονται τα 53,5 και παίρνετε 30 ευρώ νέο ομόλογο και 12,5 ευρώ σε ρευστό από το EFSF. Με αυτά τα 12,5 ευρώ αγοράστε τα νέα ομόλογα που βγαίνουν, τα οποία ξεκινάνε πάρα πολύ χαμηλά και σε λίγους μήνες θα έχετε όχι το 100%, θα έχετε το 120% του κεφαλαίου σας, θα τα έχετε αποκαταστήσει όλα». Αλλά είπαν οι άνθρωποι «δεν εμπιστευόμαστε, ποιος θα το κάνει αυτό». Τους λέγαμε «πηγαίνετε στον ΟΔΙΧ και θα σας το κάνει μια τράπεζα». Ξέρετε ποιος το έκανε αυτό; Το έκανε η εταιρεία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του ΙΚΑ και σωστά.

Μ. Αναγνωστάκης: Ναι θυμάμαι, τον είχαμε βγάλει.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν η εταιρεία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του ΙΚΑ το έκανε και αποκατέστησε όλο το χαρτοφυλάκιο, πήρε την αξία πίσω. Δυστυχώς άλλα ταμεία διοικούμενα, αλλά με μια νοοτροπία συνδικαλιστική αντιπολιτευτική δεν το έκαναν και έβλαψαν το χαρτοφυλάκιο των ταμείων και την περιουσία των ασφαλισμένων και φυσικά οι ομολογιούχοι οι ίδιοι δεν είχαν εκείνη τη στιγμή τη διάθεση, το κέφι, δεν ήθελαν να αναλάβουν τον κίνδυνο και δεν το έκαναν αν και θα είχαν λύσει το πρόβλημα. Όμως, επειδή τώρα έχουμε εκκρεμότητες ακόμη, όπως βλέπετε, η επάνοδος στις αγορές, οι δίκες αυτές οι οποίες υπάρχουν, δεν έχει μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα. Εγώ δεν έχω ξεχάσει την υπόσχεση που έχουμε δώσει στους ανθρώπους αυτούς, αλλά πρέπει αυτά να γίνουν με μία νομική ασφάλεια, για να μην ξηλωθεί το πουλόβερ και τρέχουμε σαν την Αργεντινή στα δικαστήρια τα διεθνή, έτσι;

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στο link: http://www.megatv.com/megask/default.asp?catid=27710&subid=2&pubid=33457922

Post Tags
Share Post