Τίτλοι τέλους στην προστασία καταθέσεων ακόμη και στην Ευρώπη

Επίκαιρο Αρθρο της Ελένης Τζουνάκου Δικηγόρου KYROS LAW OFFICES

Έρευνες που διενεργήθηκαν με παραγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέδειξαν ότι περίπου το 2,6 του ετήσιου κύκλου εργασιών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χάνεται ετησίως σε ανεξόφλητα χρέη, επειδή οι επιχειρήσεις διστάζουν να ακολουθήσουν τις δαπανηρές και περίπλοκες διαδικασίες προσφυγής στη δικαιοσύνη άλλων κρατών μελών. Καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν παρείχε κάλυψη στο πεδίο της προσωρινής δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών σε διαφορές διασυνοριακού χαρακτήρα, η ανάγκη θέσπισης μιας ενιαίας, δεσμευτικής και άμεσα εφαρμοστέας νομικής πράξης ήταν επιτακτική και προς το σκοπό αυτό εκδόθηκε ο υπ’ αρ. 655/2014 Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τον παραπάνω καινοτόμο Κανονισμό δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στο δανειστή με μικρό κόστος να δεσμεύσει χρηματικά ποσά του οφειλέτη του από τραπεζικό του λογαριασμό που τηρείται σε κράτος μέλος της Ένωσης χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή του. Για παράδειγμα, δανειστής κάτοικος Ελλάδας μπορεί να στραφεί εναντίον οφειλέτη του, κατοίκου Ελλάδας και να δεσμεύσει χρηματικά ποσά από λογαριασμό που τηρεί στη Γερμανία με ιδιαίτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ο οφειλέτης δεν καλείται ούτε συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στη δίκη, αλλά ενημερώνεται μετά τη δέσμευση του λογαριασμού του και οφείλει μέσα σε σύντομες προθεσμίες εκ των υστέρων να κινηθεί δικαστικά για την αποδέσμευση των χρημάτων του. Παράλληλα, με το νέο Κανονισμό ο δανειστής έχει το δικαίωμα απόκτησης πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του σε άλλα κράτη μέλη και λαμβάνει τα στοιχεία τους εν αγνοία του δικαιούχου.

Στην Ελλάδα έχει συγκροτηθεί ήδη Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με αντικείμενο την προσαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στις αξιώσεις του Κανονισμού που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή στις 18 Ιανουαρίου του 2017.

Share Post