Ανακοίνωση προς τους συνταξιούχους της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν προ του μηνός Μαΐου του έτους 2016.

Σας ενημερώνουμε ότι η δικηγορική μας εταιρεία πρόκειται να προβεί σε κατάθεση ομαδικών ή και ατομικών αγωγών, προκειμένου να διεκδικηθεί ο ορθός και ισότιμος τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεών σας, όπως ακριβώς διενεργείται και υπολογίζεται σε όλους όσοι αποχώρησαν της υπηρεσίας τους μετά την 13η Μαΐου 2016 κατ’ εφαρμογή του νόμου 4387/2016, καθώς και του πρόσφατου νόμου 4670/2020.

Είναι γνωστό ότι για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά το μήνα Μάιο του έτους 2016 ως βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξής τους (η εθνική σύνταξη είναι σταθερό ποσό) λαμβάνεται ο μέσος μηνιαίος μισθός, όπως αυτός προκύπτει από το ΣΥΝΟΛΟ των μικτών αποδοχών τους (επί των οποίων καταβάλλονταν ασφαλιστικές εισφορές) από το μήνα Ιανουάριο του έτους 2002 έως και το μήνα αποχώρησής τους από την τράπεζα.

Σε όσους συνταξιοδοτηθήκατε προ του μηνός Μαΐου του έτους 2016, ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται ο συντάξιμος μισθός ή οι συντάξιμες αποδοχές (όπως αναγράφονται στην απόφαση σύνταξης), για τον οποίο, όμως, έχει ληφθεί υπ’ όψιν ΜΕΡΟΣ μόνο των μικτών αποδοχών σας (στην καλύτερη περίπτωση το 60 – 65 % αυτών).

Καθίσταται αντιληπτό εκ των ανωτέρω ότι οι υπολογιστικές διαφορές είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να προκύπτουν και μεγάλες διαφορές στα ποσοστά της ανταποδοτικής σύνταξης, τα οποία εισπράττετε (η εθνική σύνταξη είναι σταθερό ποσό). Ενδεικτικά σε μία μέση σύνταξη με 35 έτη εργασίας η διαφορά ανέρχεται σε 500 -600 ευρώ μηνιαίως.

Με τις εν λόγω αγωγές θα διεκδικηθεί και η διόρθωση του πρόσθετου ποσοστού αναπλήρωσης λόγω αυξημένων εισφορών, το οποίο ομοίως υπολογίζεται με εσφαλμένο τρόπο, ώστε αυτό να λαμβάνεται υπ’ όψιν από την ημερομηνία πρόσληψής σας στην ΕΤΕ, όπως προβλέπει ο νόμος και όχι από 1.1.1993, που αυθαιρέτως υπολογίζει ο Ε.Φ.Κ.Α.

 

Τα έγγραφα που πρέπει να μας προσκομίσετε είναι τα εξής:

  1. Υπογεγραμμένη εξουσιοδότηση την οποία θα σας αποστείλουμε μέσω e – mail κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος
  2. Απόφαση απονομής κύριας σύνταξης
  3. Ετήσιες βεβαιώσεις της ΕΤΕ για φορολογική χρήση, στις οποίες αναγράφεται το σύνολο των μεικτών αποδοχών εκάστου έτους από το έτος 2002 και εντεύθεν. Σε περίπτωση που δεν έχετε στην κατοχή σας τις εν λόγω βεβαιώσεις, επικοινωνήστε μαζί μας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τις αναζητήσετε.
  4. Ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής συντάξεων (όσα και όποια υπάρχουν) από το μήνα Ιανουάριο του έτους 2019 και εντεύθεν.
    Οι συμμετέχοντες, εφόσον προσκομίζουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, θα ενημερώνονται για το διεκδικούμενο κατά περίπτωση ποσό.
  5. Καταθετήριο καταβολής αμοιβής.

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ 30/06/2020.

Share Post