ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Φορολόγηση αποδόσεων Στεγαστικού Ταμιευτηρίου

Όπως γνωρίζετε, αναφορικά με την υπόθεση της φορολόγησης των αποδόσεων του Επενδυτικού Λογαριασμού Κάλυψης Στεγαστικών Παροχών του πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εκκρεμεί σωρεία Προσφυγών των δανειοληπτών του πρώην Τ.Τ. ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων όλης της χώρας. Με τις προσφυγές αυτές αμφισβητείται ο νομικός χαρακτηρισμός των εισοδημάτων που δηλώθηκαν χωρίς τη βούλησή τους στις δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, δυνάμει των δηλώσεων μισθωτών υπηρεσιών που υπέβαλε η τράπεζα EUROBANK ERGASIAS AE, ως δήθεν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για εισόδημα που δεν φορολογείται από καμία διάταξη νόμου. Και σε περίπτωση που κριθεί φορολογητέο ως εισόδημα από κεφάλαιο/κινητές αξίες, είναι ήδη φορολογημένο στην «πηγή» από την τράπεζα ως ορίζει ο νόμος.  Για τις υποθέσεις αυτές η δικηγορική εταιρεία μας εκπροσωπεί δικαστικά εκατοντάδες φορολογούμενους πολίτες.

Με τις όλες τις αποφάσεις (και κατ’έφεση) που εκδίδονται επί των προσφυγών αυτών, δικαιώνονται οι φορολογούμενοι και κρίνεται ότι τα επίμαχα ποσά δεν αποτελούν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και δεν φορολογούνται καθόλου ελλείψει ειδικής διάταξης νόμου.

Σε αρκετές περιπτώσεις όμως κρίνεται ότι φορολογούνται ως εισόδημα από κεφάλαιο (κινητές αξίες) και διατάσσεται η φορολογική αρχή να προβεί σε νέα εκκαθάριση φόρου.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ποσά-ως εισοδήματα από κεφάλαιο- έχουν ήδη φορολογηθεί στην «πηγή» δυνάμει της παρ. 1 του αρ. 54 του ν. 2238/1994 με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Ως εκ τούτου δεν είναι νόμιμη η εκ νέου φορολόγησή τους ως εισόδημα από κινητές αξίες.

Ορισμένες Δ.Ο.Υ. έχουν παρερμηνεύσει τις ως άνω εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις με αποτέλεσμα να φορολογούνται εκ νέου οι προσφεύγοντες φορολογούμενοι για τα επίμαχα ποσά, για τα οποία, όπως αναφέρεται ανωτέρω, έχει εξαντληθεί η φορολογική τους υποχρέωση στην «πηγή». Με άλλα λόγια φορολογούνται για το ίδιο ποσό δύο φορές, γεγονός παράνομο και καταχρηστικό και το οποίο τους αναγκάζει να ξεκινήσουν νέους δικαστικούς αγώνες με περαιτέρω έξοδα και ταλαιπωρία τους. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, έχουμε επισημάνει το ζήτημα στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να παράσχει σχετικές οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. όλης της χώρας ώστε όταν γίνεται νέα εκκαθάριση φόρου με βάση τις δικαστικές αποφάσεις να μην φορολογούνται εκ νέου οι πολίτες για τα ποσά αυτά, αφού η παρακράτηση του αναλογούντος φόρου και η απόδοσή του για λογαριασμό των δικαιούχων έχει ήδη γίνει και η διπλή φορολόγηση απαγορεύεται.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη για το θέμα αυτό θα σας ενημερώσουμε με σχετική ανάρτηση.