Εναρξη κατάθεσης ομαδοποιημένων αγωγών κατά της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών, μετά από σειρά ενεργειών που ανέλαβε εκπροσωπώντας μετόχους της Τραπεζας Πειραιώς στην Γενική Συνέλευση που διεξήχθη στις 7 Απριλίου 2021 με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα τον σχεδόν ολοκληρωτικό εκμηδενισμό της περιουσίας των έως τότε μετόχων της, με την αγαστή συνεργασία του ΤΧΣ, του φορέα που «δήθεν» εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, απέστειλε ανοικτή επιστολή στα κόμματα και την Βουλή των Ελλήνων, κοινοποίησε εξωδίκως την διαμαρτυρία της στις Εποπτικές Αρχές, το Χρηματιστήριο, την Τραπεζα Πειραιώς και το ΤΧΣ και αποφάσισε, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, να προβεί στις επόμενες ενέργειες, όπως ήδη είχε προαναγγείλει, δηλαδή :

Α. Την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον όλων όσων εμπλέκονται (με σκοπό να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες της Τράπεζας και των ορκωτών ελεγκτών της)

Β. Την κατάθεση ομαδοποιημένων αγωγών μέσω της συνεργαζόμενης κατωτέρω Δικηγορικής Εταιρείας.

Τα βασικά μας επιχειρήματα, κατ’αρχήν, όπως αυτά διατυπώθηκαν κατά την Γ.Σ. όπου συμμετείχαμε αλλά και της «ανοικτής επιστολής» μας, με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2021, είναι ήδη γνωστά.

Η ΑΜΚ η οποία έγινε εντελώς απροειδοποίητα, με περιφρόνηση των αρχών της δημοσιότητας και της ορθής και έγκαιρης γνωστοποίησης στο επενδυτικό κοινό, ως «κεραυνός εν αιθρία», και μάλιστα με συγκεκαλυμμένο τρόπο μέσα στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων στις 16 Μαρτίου του 2021, εκμηδένισε σε ποσοστο 94% την περιουσία 29.000 μικρομετόχων της, περιφρονώντας χωρίς αιδώ την βασική της υποχρέωση σεβασμού έναντι εκείνων που την υποστήριξαν διακρατώντας τις μετοχές τους με υπομονή, παρά το ότι η μετοχή της το προηγηθέν χρονικό διάστημα δεν είχε ακολουθήσει την ανάκαμψη των λοιπών εισηγμένων τραπεζικών μετοχών, εμπιστευόμενοι τις εταιρικές ανακοινώσεις της Διοικήσεώς της.

Ανακοινώσεις που κατ’ουδένα τρόπο δεν προϊδέαζαν για τις προειλημμένες ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ μεθοδεύσεις της, από τις οποίες ωφελήθηκαν πολύ συγκεκριμένοι και μόνον μεγαλοεπενδυτές της.

Περιληπτικά οι λόγοι που καθιστούν παράνομη την ΑΜΚ με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε :

1) ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ  ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΛΟΓΟΥ  ‘H ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ  ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΑΜΚ

2) ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ –ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

3) ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ/ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ   

4) ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ  ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δικαστικές ενέργειες της KYROS LAW OFFICES.

Τα δικηγορικά γραφεία, με μεγάλη εμπειρία και συνεχή δραστηριοποίηση στο πλευρό των επενδυτών και στην Ελλάδα και το εξωτερικό (www.kyroslawoffices.gr, www.apozimiosi.gr, www.cyprusaction.gr) και με σημαντικές διακρίσεις στον τομέα αυτό ανέλαβαν κατόπιν προσκλήσεως της  Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών (www.helinas.gr) να κινηθούν νομικά κατά της Εταιρείας αλλά και όποιου άλλου φυσικού η νομικού προσώπου (ενδεικτικά των Ορκωτών ελεγκτών, κ.α.) έχει ευθύνη για την πρόκληση τη ζημίας τους, με την υποβολή Μηνυτήριας Αναφοράς, Αγωγών Αποζημιώσεως,  Εποπτικών Καταγγελιών, όπου αυτό είναι εφικτό στην Ελλάδα & το εξωτερικό. (https://www.kyroslawoffices.gr/el/nea/news-el/645-h-kyros-law-offices-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-eu-business-awards-2018)

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Α. Μέτοχοι που απέκτησαν τις μετοχές τους έως και τις 14 Μαρτίου 2021, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν ή όχι, συνολικά ή μερικά στην ΑΜΚ και μέτοχοι που ρευστοποίησαν με ζημία τις μετοχές τους μετά τις 14 Μαρτίου 2021.

Ειδικότερα, οσοι συμμετείχαν στην ΑΜΚ  με τους όρους που επιβλήθηκαν, θα διεκδικήσουν τα ποσά που αναγκάσθηκαν να καταβάλλουν  για την διακράτηση του απισχνασμένου κατά 94% μετοχικού τους ποσοστού

Οσοι δεν συμμετείχαν, θα διεκδικήσουν το 94% από την αρχική αξία αγοράς των μετοχών (μέση τιμή κτήσεως), που είχαν πρίν την ανακοίνωση της ΑΜΚ στις 14 Μαρτίου 2021.

ΔΕΝ έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι έκαναν trading με τις μετοχές της Τράπεζας και οι  κάτοχοι παραγώγων.

Ειδικότερη πληροφόρηση για την νομική τεκμηρίωση και θεμελίωση των δικαστικών αξιώσεων θα παρασχεθεί σε όσους θα συμμετάσχουν στις Αγωγές.

Πρόσκληση για συμμετοχή στις Δικαστικές Ενέργειες

Δυνατότητα συμμετοχής στις ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ, έχουν τα  (τακτοποιημένα οικονομικά https://www.helinas.gr/el/gine-melos) μέλη ή όσοι γίνουν μέλη της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών, αφού μελετήσουν την «Οικονομική Προσφορά» της δικηγορικής εταιρείας για τα μέλη της ΕΝΩΣΗΣ. Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που θα αναληφθούν έως τελεσιδικίας της υποθέσεως πλην του δικαστικού ενσήμου, διότι αυτό υπολογίζεται ως ποσοστό επί του αιτήματος και θα υπολογισθεί από τον κάθε ενάγοντα ξεχωριστά αναλόγως του αιτήματός του.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ  30 Ιουνίου 2021

Αρμόδια  Γραμματείας για την διοικητική διεκπεραίωση και την αποστολή της Οικονομικής Προσφοράς είναι η κα Βάσια Καψωμενάκη στο τηλέφωνο 210-3633104, ενώ η συμμετοχή θα δηλώνεται μέσω mail στο  [email protected] με την ένδειξη : ΑΜΚ – ΑΓΩΓΗ κατά ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Για περαιτέρω ενημέρωση όσον αφορά τη νομική επιχειρηματολογία αρμόδιος είναι ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, Δικηγόρος- Διαχειριστής εταίρος.