ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ KYROS LAW OFFICES ΚΑΤΑ ΤΗΣ FOLLI FOLLIE

ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ FOLLI FOLLIE η 1η Ιουνίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ της KYROS LAW OFFICES

ΚΑΤΑ ΤΗΣ FOLLIE FOLLIE

Η υπόθεση της Folli Follie ξεκίνησε στις 3 Μαΐου 2018 όταν το fund «Quin­tessential Capital Management» (QCM), παρουσίασε στη Νέα Υόρκη μία έκθεση για την ελληνική εταιρεία με τον τίτλο «Η άλλη ελληνική Parmalat». Η έκθεση περιλάμβανε βαρύτατες κατηγορίες για τη Folli Follie.

Αμφισβητούσε τις πωλήσεις της, υποστήριζε ότι τα σημεία πώλησης είναι 289 και όχι 587 όπως δηλώνει η ίδια, έθετε ερωτήματα για τα υψηλά αποθέματα και τις μεγάλες απαιτήσεις στον ισολογισμό του ομίλου κ.λπ. Μεταξύ άλλων, το QCM επισήμανε ότι η F.F. αν και είναι εταιρεία λιανικών πωλήσεων με κέρδη και τζίρο που συνεχώς αυξάνουν, ταυτόχρονα έχει αρνητικές ταμειακές ροές.

Επιπλέον αμφισβήτησε την αξιοπιστία των ορκωτών λογιστών της στις θυγατρικές της στην Ασία. Με δυο λόγια, το QCM αμφιβάλλει για τις πωλήσεις ύψους 1,4 δισ. και την ύπαρξη ταμείου 446 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει ο ισολογισμός της F.F.

Η εταιρεία αντέδρασε διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του QCM. Δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ ακολούθησε και ανακοίνωση-απάντηση στις κατηγορίες για τα οικονομικά στοιχεία.

Στις 25 Μαΐου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέκοψε τη διαπραγμάτευση της μετοχής, μετά από αίτημα της Folli Follie μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου από την Ernst & Young. Στο μεταξύ η μετοχή είχε χάσει τον τελευταίο μήνα σχεδόν το 70% της αξίας της, με το 30% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις. Από τα 15,6 κατρακύλησε στα 4,8 ευρώ. Στις 3 Μαΐου η κεφαλαιοποίησή της ήταν 1,027 δισ. και στις 25 Μαΐου είχε υποχωρήσει στα 321,3 εκατ. ευρώ.

Η αντίδραση των αρμοδίων Αρχών – ΕΧΑΕ & Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς


Με μεγάλη πραγματικά καθυστέρηση αντέδρασαν και η Διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που με βάση τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου είχε την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης  (δες ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών), αλλα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ενδεχομένως στην προσπάθειά της να σταθμίσει τα «ευρύτερα» συμφέροντα της Αγοράς, παρενέβη τελικά στις 25 Μαίου, διά της αποφάσεως αναστολής διαπραγμάτευσης… Ισως η άμεση παρέμβαση, λίγες ημέρες αφού η Διοίκηση της Εταιρείας επέδειξε τέτοια ανεπίτρεπτη ολιγωρία στην προσκόμιση εγγράφων που θα αποδείκνυαν ενδεχομένως την ανακρίβεια των καταγγελιών του Fund, να απέτρεπε, έστω για μερίδα επενδυτών, την επιδείνωση της οικονομικής τους ζημίας.

Πλήγμα για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά 

Το πλήγμα στην αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι τεράστιο. Η Folli Follie δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία. Είναι μια ελληνική πολυεθνική με περίπου 7.500 μετόχους, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 100 funds από όλο τον κόσμο. Το μετοχολόγιό της περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο των επενδύσεων και των αγορών. Η Fidelity έχει το 8,3%, ενώ σημαντικό ποσοστό έχει και το Vanguard Group, η Norges Bank, η BlackRock, η Templeton, η Allianz κ.ά.

Επιπλέον, η FF είχε εκδώσει ομόλογα που βρίσκονται κυρίως στα χέρια πελατών του private banking. To ένα ομόλογο εκδόθηκε στο Λουξεμβούργο, είναι μετατρέψιμο, ύψους 250 εκατ. ευρώ και λήγει τον Ιούλιο 2019. Το άλλο που λήγει τον Νοέμβριο του 2021, εκδόθηκε στην Ελβετία, το ύψος του είναι 150 εκατ. φράγκα και είναι unsecured, δηλαδή δεν έχει εξασφαλίσεις, ενώ οι μέτοχοι της FF είναι περισσότερο ξένοι και λιγότερο Έλληνες. Αρκετά από τα ομόλογα που είχαν ελκυστικά επιτόκια (3,5% και 1,75%) βρίσκονται στα χέρια αρκετών Ελλήνων, τόσο θεσμικών επενδυτών όσο και ιδιωτών.

Η αγορά κυριολεκτικά έχει «παγώσει» έκτοτε, ενώ η ανησυχία για το ενδεχόμενο των “Greek Statistics”, (όπως κατασυκοφαντικά έχει τα τελευταία χρόνια περιγραφεί η Κρίση Χρέους της πατρίδας μας), να έχει επεκταθεί και στις εισηγμένες εταιρείες πλήν Τραπεζών, έχει επεκταθεί, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα, επιτείνοντας την επιφυλακτικότητα για την ακεραιότητα και εγκυρότητα των οικονομικών τους στοιχείων

Με τη χώρα να φιλοδοξεί από τον Αύγουστο να επιστρέψει στις αγορές, η υπόθεση Folli Follie ήταν αυτό που δεν χρειαζόταν, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα οικονομικά της εταιρείας (περί τα τέλη Σεπτεμβρίου όπως γνωρίζουμε!) από την Ernst &Young, δεν θα μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στη Folli Follie.

Οι δικαστικές ενέργειες της KYROS LAW OFFICES.

Τα γραφεία μας, με μεγάλη εμπειρία και συνεχή δραστηριοποίηση στο πλευρό των επενδυτών και στην Ελλάδα και το εξωτερικό (www.kyroslawoffices.gr, www.apozimiosi.gr, www.cyprusaction.gr) ανέλαβαν για λογαριασμό της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών (www.helinas.gr) να κινηθούν νομικά κατά της Εταιρείας αλλά και όποιου άλλου φυσικού η νομικού προσώπου (ενδεικτικά των Ορκωτών ελεγκτών, κ.α.) έχει ευθύνη για την πρόκληση τη ζημίας τους, με την υποβολή Μηνυτήριας Αναφοράς, Αγωγών Αποζημιώσεως, Αιτήσεων Ασφαλιστικών Μέτρων και Εποπτικών Καταγγελιών, σε όποια δωσιδικία κριθεί απαραίτητο, Ελλάδα & Εξωτερικό.

Η υπόθεση αυτή είναι βέβαια σύνθετη και απαιτεί για την αντιμετώπισή της ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά και συνεργασία με άλλα δικηγορικά γραφεία στο εξωτερικό, καθώς οι ζημιωθέντες δεν είναι μόνον απλοί «ιδιώτες επενδυτές» αλλα και θεσμικοί, «επαγγελματίες» επενδυτές, μεγάλου βεληνεκούς και έδρα στο εξωτερικό. Ζημιωθέντες, σε αυτή την χρονική συγκυρία, είναι οι μέτοχοι και ομολογιούχοι που ΗΔΗ έχουν ρευστοποιήσει με ζημία τις μετοχές ή /και τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους, όπως και όσοι ζημιώθηκαν από άλλους τίτλους ή δικαιώματα επί τίτλων και παραγώγων προιόντων επί τίτλων της εκδότριας εταιρείας.

Εκείνοι που έχουν ακόμη τίτλους στην κατοχή τους (μετοχές η /και ομόλογα) ή άλλα προιόντα που ακόμη δεν έχουν εκκαθαρισθεί, θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής ΑΜΕΣΩΣ μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εταιρείας και εν πάσει περιπτώσει όταν και εφ’οσον ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους με ζημία.

Πρόσκληση για συμμετοχή στις Δικαστικές Ενέργειες

Σε συνεννόηση με την Ενωση Ελλήνων Επενδυτών, όσοι γίνουν μέλη της και μόνον θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής στις ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ , αφου μελετήσουν την «Οικονομική Προσφορά», που θα αποσταλεί μόνον σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής. Το κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνει όλες τις ενέργειες που θα αναληφθούν έως τελεσιδικίας.

Εξοδα που θα απαιτηθούν για Ελλάδα και Εξωτερικό, για δικαστικά παράβολα, επιδόσεις, αμοιβές πραγματογνωμόνων, συμβούλων ορκωτών ελεγκτών, συμβούλων risk management και εταιρικών ερευνών κλπ θα αφαιρεθούν από την τελική αποζημίωση, δικαστική ή εξώδικη, και θα καταβληθούν στα δικηγορικά γραφεία πριν την αμοιβή αποτελέσματος, ενώ αυτά δεν θα υπερβούν το 5% της συνολικής αποζημίωσης.

ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ FOLLI FOLLIE η 1η Ιουνίου 2020

Πληροφορίες συμμετοχής-Υποβολής Στοιχείων Ενδιαφερομένων

Τα Δικηγορικά μας Γραφεία έχουν σημαντική και διαρκη εξοικείωση σε παρόμοιες υποθέσεις.

Αρμόδιες  Γραμματείας για την διοικητική διεκπεραίωση είναι οι κ.κ. Σοφία Μαύρου & Σοφία Λυμπερά, στο τηλέφωνο 210.3633104, ενώ η συμμετοχή θα γίνεται μέσω mail στο  [email protected] με την ένδειξη : Ανάθεση Νομικών Ενεργειών κατά FOLLIE ή Legal Action against FOLLIE

Για επεξήγηση όσον αφορά τη νομική στρατηγική αρμόδιος είναι ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, Διαχειριστής εταίρος.

 

 

Post Tags
Share Post