Ποιές οι νομικές επιλογές για την αποζημίωση των ζημιωθέντων καταθετών-ομολογιούχων, μετόχων
Η απόφαση της 26/03/2013 της Κυπριακής Κυβέρνησης θα μείνει γιά πάντα χαραγμένη στην μνήμη δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων συμπολιτών μας, οι οποίοι υπέστησαν βαρύτατες περιουσιακές απώλειες είτε στις καταθέσεις τους, είτε τις επενδύσεις τους σε τραπεζικά ομόλογα Κυπριακών Τραπεζών, είτε σε ασφαλιστήρια συμβόλαια-συνδεδεμένα με τις κυπριακές Τράπεζες ώς εκδότες. Επίσης προξένησε κυριολεκτική καταστροφή σε δεκάδες χιλιάδες μετόχους των Κυπριακών Τραπεζών που ήταν εισηγμένες οι μετοχές τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Δυσμενέστερες ακόμη είναι οι συνέπειες γιά εκείνους από τους συμπολίτες μας που καταστράφηκαν, που ρίχνονται εσχάτως ώς “βορρά” στα ΜΜΕ στα πλαίσια μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, γιά ενδεχόμενες “φορολογικές” τους υποχρεώσεις εκ των υστέρων, εάν προκύψει κατά τον έλεγχο απόκρυψη εισοδημάτων.
Επειδή στην χώρα μας η “συλλογική μνήμη” είναι πολύ περιορισμένη, ας θυμηθούμε ποιά ήταν η κατάσταση το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2009 και Ιουνίου 2012, όπου η μόνιμη ανησυχία που διακατείχε όλους τους Ελληνες ήταν η “έξοδός μας από το ευρώ” και η “ασύντακτη χρεωκοπία”. Η “λύση” λοιπόν της “διάσωσης” μέσω των εν Ελλάδι Κυπριακών Καταστημάτων των χρημάτων τους με ασφαλή προορισμό την Κύπρο, όπου έως και τα τέλη του 2012 εφάνταζε ώς έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο γιά την διαφύλαξη και επικερδή επένδυση διαθεσίμων, εφάνταζε ώς η πλέον ελκυστική, καθώς το ομόγλωσσο της Κύπρου-Χώρας Μέλους της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και η οικειοτητα με τους αδελφούς ελληνοκυπρίους έδινε την δυνατότητα γιά λήψη ταχέων αποφάσεων! Ετσι, το μείζον μέρος των κεφαλαίων που “διέφυγαν” στο εξωτερικό, έγινε υπό συνθήκες “πανικού” και δέν πρυτάνευε η λογική αλλά η παντί τρόπω διασφάλιση της όποιας αποταμιεύσεως είχαν οι οικογένειες αυτές.
Το χειρότερο απ΄όλα ήταν ότι -στα πλαίσια της “διασποράς κινδύνου” -πολλοί επέλεξαν, συμβουλευόμενοι, καθοδηγούμενοι ή παραπλανούμενοι από τραπεζικά στελέχη- να τοποθετήσουν κεφάλαια σε αξιόγραφα (είτε μετοχές είτε ομόλογα), τα οποία εκμηδενίσθηκαν εντελώς, αφού -κατ’εφαρμογήν του αμφιλεγόμενου Ν.4162/2013 περί “Ειδικής Μεταβίβασης Ενεργητικού Τραπεζών”, και πάντως μεθύστερου της μεταβίβασης των Κυπριακών Τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι μετεφέρθησαν στο “κακό κομμάτι” (“bad bank”) των Τραπεζών, άπρα πρακτικά μηδενίστηκαν οι όποιες απαιτήσεις τους (όπως ισχυρίζεται λανθασμένα η Τράπεζα Πειραιώς).
Κατά ταύτα,η υπόθεση της Διεθνούς Διαιτησίας είναι η “ευκολότερη” προσέγγιση γιά σάς και γιά μας. Ο λόγος μάλιστα που επιμένουμε, είναι ότι η Διεθνής Διαιτησία, ώς μέτρο “φιλικής” τρόπον τινά διευθέτησης διαφορών μεταξύ κρατών από την μία και επενδυτών άλλου κράτους από την άλλη, έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα! Αντιθέτως, δεν μας απωθεί η ιδέα προσφυγής ΚΑΙ στα Πολιτικά Δικαστήρια στην Ελλάδα, ιδίως όταν έχουμε περιπτώσεις όπου τα προιόντα αυτά διετέθηκαν από άλλες Τράπεζες, πλήν της Κύπρου.Η Τραπεζα Κύπρου (και η MARFIN-LAIKI) μπορούν να αντιμετωπισθούν δικαστικά στην Ελλάδα, όχι με το πρίσμα (μόνον) της καθολικής (και όχι ειδικής όπως ισχυρίζεται) διαδοχής της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά κυρίως υπό το πρίσμα της μεταβιβάσεως της εννόμου σχέσεως από τις δύο Κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
-Δηλαδή, γιά να είμαι πιό σαφής, ακόμη κι άν ένα δικαστήριο αποδεχθεί την επιχειρηματολογία της Πειραιώς περι ειδικής διαδοχής, άρα θα πρέπει κανείς να ενάγει την Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, όπου όμως δεν διαθέτει εδώ περιουσία, οπότε θα πρέπει τότε να στραφεί κατά την Τ.Κύπρου στην Κύπρο, (δηλ πρακτικά, αφού εκεί έχει και την περιουσία της, όπως λένε εδώ οι δικηγόροι της Τ.Κύπρου, δέν θα αποζημιωθεί ποτέ!), οι έννομες σχέσεις και οι ευθύνες που απορρέουν από αυτές, δηλ. η “επενδυτική υπηρεσία λήψης & διαβίβασης εντολών, παροχή επενδυτικών συμβουλών κλπ”, έχουν υποχρεωτικά μεταβιβασθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, αφού αυτή έχει την θεματοφυλακή. Θεματοφυλακή δέ χωρίς την παροχή έστω μιάς “Κύριας Επενδυτικής Υπηρεσίας” (η θεματοφυλακή είναι δευτερεύουσα επενδ. υπηρεσία) ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ!
Ομως, η πρακτική στα Ελληνικά Δικαστήρια, μας οδηγεί μαθηματικά σέ έναν αρκετά μακρόχρονο αγώνα, με συνεχή έξοδα και αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα, επιπλέον δέ θα πρέπει οι εκάστοτε δικηγόροι να είναι έτοιμοι γιά πολύ λεπτό χειρισμό της κάθε περιπτώσεως ξεχωριστά, γιά την ανάδειξη των εκάστοτε πραγματικών περιστατικών.
Ενώ η Διεθνής Διαιτησία, ακριβώς γιά να προασπισθεί τα συμφέροντα των τελούντων σε δυσχερή διαπραγματευτική θέση αλλοδαπών επενδυτών έναντι του Κράτους, προβλέπει “σύντομες” διαδικασίες και αμετάκλητη απόφαση, δεσμευτική κι εκτελεστέα από το εναγόμενο (καθ’ ού η προσφυγή) Κράτος. Επί παραδείγματι, η ομάδα Βγενόπουλου προσέφυγε στην Δ.Διαιτησία στις 27 Μαρτίου 2013, το Δικαστήριο συνεκλήθη τον Μάιο του 2014 και το Δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 27 Μαίου 2016 γιά να εκδόσει και την απόφασή του! Σας παραθέτω σχετική ενότητα στο site της Παγκόσμιας Τράπεζας-Διεθνούς Διαιτητικού Οργάνου : . Για να γίνει πιό κατανοητή η σημασία του Διεθνούς Διαιτητικού Οργάνου και του πόσο σημασία δίνει ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ, σας παραθέτω κατωτέρω τον σύνδεσμο που αναφέρει ότι ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας! https://icsid.worldbank.org/ICSID/FrontServlet
Τέλος, σας παραθέτω γιά να διαπιστώσετε, πόσο σοβαρή είναι η ευκαιρία που σας δίνεται από αυτή την επιλογή, διαβάστε αυτή την παραπομπή (είναι και στα ελληνικά) ενός άρθρου, που “καυτηριάζει” την τεράστια επιρροή του ICSID, μέσω του οποίου “παρακάμπτεται” η δικαστική εξουσία του εκάστοτε εναγόμενου Κράτους, αφού οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές και εξαναγκάζουν τα Κράτη να υποκύπτουν στις πιέσεις “Ισχυρών δικηγόρων και hedge funds”… Μόνο που εσείς, δέν αποτελείτε “κοράκια” που επιπίπτουν στις σάρκες ενός Κράτους γιά κερδοσκοπία, αλλά πολίτες μεσαίας ή μεγάλης περιουσιακής κατάστασης, που επλήγησαν κατά “βάρβαρο” τρόπο από το επιλεκτικό κούρεμα, ενώ η εντολή του EUROGROUP ήταν γιά οριζόντιο κούρεμα άνω των 100.000 σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όλων των Τραπεζών, Οργανισμών κλπ στην Κύπρο, κάτι που ενδεχομένως θα έπληττε πολύ ολιγότερο τον κάθε έναν από εσάς, αλλά θα έπληττε ισομερώς και όλους ανεξαιρέτως στην Κύπρο.
Κάτι που φυσικά ΔΕΝ επέλεξε να κάνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, γι’αυτό και γιά εμάς είναι πολύ “ευκολότερη” η νομική υπεράσπιση.
http://www.tni.org/sites/www.tni.org/files/download/exec_summary-gr.pdf.
Είμαστε στην διάθεσή σας αλλά και όλων των συναδέλφων δικηγόρων σε όλη την επικράτεια να συνεργασθούμε γιά το κοινό καλό. Η συμμετοχή σας, όσοι το επιθυμούν, είναι πλέον εντελώς δωρεάν, χωρίς προκαταβολή δαπανών διαιτησίας, τα οποία όμως θα καταλογισθούν εκ των υστέρων, αφού πρώτα κερδίσουμε. για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στο σελίδα μας για τη διεκδικηση αποζημιώσεων στη Διεθνη Διαιτησία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
Γιάννης Κυριακόπουλος
Διαχειριστής Εταίρος
“Κυριακόπουλος, Σκιαδιώτη & Συνεργάτες”
KYROS LAW OFFICES