Τα Δικηγορικά μας Γραφεία KYROSLAWOFFICES, έχουν ενδεχομένως το «μοναδικό προνόμιο» να ασχοληθούμε ενεργά με δύο μοναδικά γεγονότα στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή Οικονομική και Τραπεζική Ιστορία: Το «bailout” Ελλάδος και το “bailin” της Κύπρου ταυτόχρονα. Μετά από 3 έτη συνεχούς ενασχολήσεως και με τις δύο μορφές αναδιάρθρωσης Χρέους, η απόφαση της 9ης Απριλίου 2015 του ICSIDμας βοηθά στο να αποκρυσταλλώσουμε την ήδη ακολουθούμενη νομική στρατηγική σε αμφότερες τις περιπτώσεις.
Ιδίως όμως βοήθησε στο να επιλύσει καταλυτικά και σε ύψιστο δυνατό βαθμό δικαιοδοσίας και στην εγχώρια έννομη τάξη (ΣτΕ) και στην διεθνή (ICSID) ένα πολύ σοβαρό νομικό ζήτημα που μας απασχόλησε από την αρχή που απασχοληθήκαμε με το θέμα του PSI.
Εναντίον ποίου πρέπει να στραφεί ένας ζημιωθείς επενδυτής σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου; Εναντι του Κράτους-Εκδότη ή έναντι του Φορέα που διέθεσε το ΟΕΔ;
Με την απόφαση υπ’ αριθ. ARB/13/8 του «Διεθνούς Κέντρου για την Επίλυση Διαφορών εξ Επενδύσεων» (“InternationalCenterfortheSettlementofInvestmentDisputes”) που εδρεύει στη Washingtonαπορρίφθηκε η προσφυγή της Σλοβάκικης Τράπεζας PostovaBanka, κατά του Ελληνικού Κράτους για την ζημία που υπέστη επί των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου κατά την διαδικασία «Οικειοθελούς Ανταλλαγής Ομολόγων του Ιδιωτικού Τομέα» (PrivateSectorInvolvement – “PSI”).
Η απόφαση δε αυτή είναι θεμελιώδους σημασίας και αποφαίνεται αμετάκλητα μέσω της διεθνούς δικαιοδοσίας του ICSIDγια το ακανθώδες αυτό ζήτημα, ακολουθώντας εν προκειμένω και το αιτιολογικό της απόφασης του ΣτΕ που ομοίως απέρριψε τις σχετικές προσφυγές ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ!
Η απόφαση αυτή, αποτελεί για εμάς «θριαμβευτική» αναγνώριση, όσων επιχειρημάτων έχουμε διατυπώσει καθώς απέρριψε την εν λόγω προσφυγή για μια σειρά από λόγους, ο σημαντικότερος των οποίων είναι αυτός που πρώτοι εμείς διατυμπανίσαμε permareperterra, ότι δηλαδή οι αξιώσεις των τελικών δικαιούχων-επενδυτών σε ΟΕΔ, μικρο-ομολογιούχων, εταιρειών υγείας, ΝΠΔΔ, Ασφαλιστικών Ταμείων, απολυμένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας κλπ μπορούν να ασκηθούν ΜΟΝΟ κατά των Φορέων, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος και των Κύριων Διαπραγματευτών Ομολόγων- ΤΡΑΠΕΖΩΝ μέσω των οποίων τα προμηθεύτηκαν!
Κι αυτό γιατί το ICSIDεπανέλαβε την ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ διατύπωση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία «κατά το Νόμο, οι μόνοι που μπορούν να κατέχουν Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου είναι οι Φορείς (του ΣΠΑΤ και οι Βασικοί Διαπραγματευτές που επιλέγονται από την ΤτΕ) και το τρίτο μέρος (δηλ. πρακτικά οι τελικοί δικαιούχοι- μικροεπενδυτές κλπ) έχει αξιώσεις επί του τίτλου ΜΟΝΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΕΙ-ΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ.
Οι τελικοί επενδυτές (μικροομολογιούχοι κλπ) προστατεύονται από το ιδιαίτερα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που προβλέπεται από το Ν.2396/1996 και το Ν.3606/2007, δηλαδή την οικεία νομοθεσία προστασίας επενδυτών όταν συναλλάσσονται στις αγορές αξιών!
Δεδομένου λοιπόν ότι η απόφαση αυτή μας «έλυσε» κυριολεκτικά τα χέρια όσον αφορά το ζήτημα του ποιος έχει την ευθύνη αποζημίωσης έναντι των μικρο-ομολογιούχων, πλέον είμαστε σε θέση να προβούμε σε κατάθεση ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για όσους δεν έχουν ακολουθήσει ήδη τον δρόμο της κατάθεσης ατομικών αγωγών.
Στην ιστοσελίδα του γραφείου μας και στην υποενότητα της ιστοσελίδας https://www.apozimiosi.gr/upotheseis/omologa-ellinikou-dhmosiou, που αφορά τις Αγωγές των Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί κανείς να ενημερωθεί και αν το επιθυμεί να συμμετάσχει. Η καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2015
Ο αγώνας για την τελική δικαίωση συνεχίζεται!
Γιάννης Κυριακόπουλος
Διαχειριστής Εταίρος
KYROSLAWOFFICES