ΕΤΕ – Σχέδιο Ηρακλής – Βλαπτικές Μεταβολές σε Εργασιακές Σχέσεις

Με την αφορμή της συμμετοχής της ΕΤΕ στο σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» και τη σύσταση Επιτροπής Στήριξης από εργαζομένους της τράπεζας, έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από εσάς, διότι οι εργοδότες δράττονται της ευκαιρίας και πραγματοποιούν δυσμενείς μεταβολές στο προσωπικό. Μάλιστα χρησιμοποιούν προσχηματικά το ως άνω έργο για να μετακινήσουν τους εργαζομένους.

Ως προς το εν λόγω ζήτημα υπάρχει πλούσια νομολογία του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα όπως έχει κριθεί από το ανώτατο δικαστήριο, «βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας υπάρχει και όταν ο εργοδότης αναθέτει στον εργαζόμενο καθήκοντα, που συνεπάγονται δυσμενείς υλικές ή ηθικές συνέπειες ως προς το κύρος και την προσωπικότητά του. Εξάλλου, ο εργοδότης ασκώντας το από το άρθρ. 652 του ΑΚ συναγόμενο διευθυντικό δικαίωμα αυτού, στο οποίο υπόκειται ο εργαζόμενος με σχέση εξαρτημένης εργασίας, έχει την εξουσία να καθορίζει αυτός το είδος, τον τόπο, τον χρόνο και της άλλες συνθήκες παροχής της εργασίας και να ρυθμίζει κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση και τη λειτουργία της επιχείρησής του προς επίτευξη των σκοπών της. Βασικός περιορισμός του διευθυντικού δικαιώματος τίθεται από την απαγορευτική διάταξη του άρθρ. 281 του ΑΚ, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να ασκεί το δικαίωμα αυτό καταχρηστικώς. Έτσι υπάρχει καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη όταν αυτό ασκείται μεν σύμφωνα με τους όρους της εργασιακής συμβάσεως, του νόμου ή του εσωτερικού κανονισμού εργασίας αλλά κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος, οπότε η απόφασή του είναι αντίθετη προς τον νόμο και θεωρείται άκυρη» (ΑΠ 1419/2017).

Σας επισημαίνουμε ότι τα όρια μεταξύ δυσμενούς βλαπτικής μεταβολής και κατάχρησης δικαιώματος είναι δυσδιάκριτα.

Θα πρέπει, λοιπόν, οι καταστάσεις αυτές να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή και με νομική συμβουλή.

Αν έχετε τύχει τέτοιας μεταχείρισης επικοινωνήστε με το γραφείο μας, προκειμένου να πληροφορηθείτε για τα δικαιώματά σας.